home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
vins

Mnogi vozači će reći da je moto industrija malo napredovala od laganih dvotaktnih modela s kraja osamdesetih i početka devedesetih godine prošlog veka.

Nije mali broj onih koji voleli da vide dvotaktne modele od 250 kubika sa 60 KS i maksimalnom brzinom od oko 200 km/h ponovo na tržitu, mada je teško da bi ispunili moderne emisione regulative.

A možda bi i mogli, evo dokaza za to.

Upoznajte Vins Duecinquanta, najnoviji projekat zasnovan na ideja da se korišćenjem direktnog ubrizgavanja dvotaktni motor prilago aktuelnim emisionim zakonima na Starom kontinentu.

Kompanija Vins je 2015. otkrila svoj Powerlight motocikl, dvotaktni sportski model, s V-twin agregatom zapremine 100 kubika, napravljen od karbonskih vlakana. Duecinquanta, čije ime znači 250, se u neku ruku može nazvati snažnijom varijantom ovog modela, sa sve V-twin jedinicom i istom karbonskom monokok šasijom, karbonskim felnama i karbonskih viljuškama.

Ipak, Duecinquanta će biti samostalan model, dostupan u dve varijante - trkačkoj, sa agregatom od 288 kubika, i malopre pomenutoj drumskoj varijanta, čiji agregat ima zapreminu od 249 kubika.

Trkački model, Duecinquanta Competizione, je navodno težak manje od 85 kg i ima više od 80 KS. Ove brojke obećavaju performanse dovoljne da se pobedi stara dvotaktna MotoGP mašina od 250 kubika.

Iz Vinsa, kompanije koju je osnovalo nekoliko bivših inžinjera Ferrari F1 tima, poručuju da je maksimalna brzina oko 240 km/h.

Shodno tome i cena, pa je za Competizione potrebno izdvojiti oko 50.000 evra.

Osnovni model je nešto jeftiniji i koštaće 40.000 evra. Njegove performanse nisu poznate za sada, jer se pretpostavlja da kompanija polako kompletira emisionu homologaciju i da ne želi da još uvek objavljuje nikakve cifre. U smislu težine je oko 10 kg teži od Competizione modela, deli s njim njegove karbonske delove, uključujući ram, viljuške i felne, dok je maksimalna brzina oko 200 km/h.

Mada ne očekujemo da ovakve mašine vidimo na svakom uglu, nadamo se da će Vins uspeti s Euro4 homologacijom. Jer, ako jedna mala kompanija uspe u tome, možda to ohrabri i druge da ponovo procene potencijal dvotaktnih jedinica za direktnim ubrzigavanjem.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 479Komentari