home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Cagiva logo

MV Agusta je podnela zahtev za registraciju imena Elefant („slon“ na italijanskom), što ukazuje da kompanija iz Varezea sprema svoj avanturistički model u skorijoj budućnosti.

Za one koji se sećaju originalnog Elefant modela i njegove upečatljivije Lucky Strike grafike s Dakar relija, činjenica da MV Agusta traži registraciju ovog imena, a ne Cagiva (ili Ducati) može da unese zabunu.

To što MV Agusta želi da uđe u ADV sektor nije nikakvo iznenađenje, pogotovo imajući u vidu popularnost modela kakvi su Tenere 700, Triumph Tiger i KTM 790 Adventure. Čak i mali deo tržišnog kolača u ovom segmentu bi bio odličan za italijanskog proizvođača.

Ali zašto MV Agusta želi da prisvoji ime koje je povezano sa drugim proizvođačem? Pa, postoji veza između dve kompanije, iako prilično slaba. Naime, Cagiva je kreacija Đovanija Kastiljonija, velikog igrača italijanske moto industrije. Kastiljoni je u svom vlasništvu imao imena kakva su Ducati, MV Agusta, Moto Morini, a čak je posedovao prava za proizvodnju Mini Moke modela.

Ideja da MV Agusta napravi ADV motocikl koji bi nosio ime Elefant nije nova i prvi put se pojavila još 2011. Sada mislimo da su namere kompanije ozbiljnije, pogotovo imajući u vidu ekonomsku isplativost ovakvog modela.

Da li će Ducati pokušati da ospori zahtev za registraciju ovog naziva? Verovatno ne, ali neće biti važno iako se odluči na to. MV Agusta je bila vlasnik naziva Elefant do 2017, a i dalje drži prava za naziv Elephant, za motocikl namenjen američkom i britanskom tržištu.

Sama vest možda bude frustrirajuća za Ducati, koji je na prošlogodišnjem EICMA sajmu predstavio gotovo završenu ADV mašinu inspirisanu Dakar relijem. Taj model je čak imao Lucky Strike grafiku, a mnogi su nagađali da bi mogla da ponese i Elefant naziv.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 176Komentari