home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kawasaki EV

Japanska „velika četvorka“ – Honda, Yamaha, Kawasaki i Suzuki – predstavila je svoje planove o razvoju električnog motocikla, koji uključuju i zajednički probni program.

Iako veliki tržišni rivali, pomenuti proizvođači su udružili snage prošle godine kako našli način da brže i efikasnije lansiraju nove modele, ali i da nove tehnologije primenjuju na isti način. Tu mislimo da primenu zamenjivih baterija.

I mada se segment električnih mašina brzo razvija, imamo vrlo malo modela sa nula emisijom u ovom trenutku.

Prošle godine su Honda, Yamaha, Kawasaki i Suzuki oformili konzorcijum čiji cilj je razvoj standardizovane zamenjive baterije za električne motocikle, koja bi mogla da radi na modelima ovih proizvođača.

Nakon nekoliko meseci ćutanja, kvartet je najavio da će lansirati e-Yan Osaka probni program, koji će studentima i osoblju Univerziteta u Osaki omogućiti da voze električne motocikle u kampusu, gde će biti postavljene stanice sa zamenjivim baterijama.

I mada će ova tehnologija biti najrelevantnija za motocikle i skutere malih kubikaža, imaće dalekosežniji uticaj na razvoj električnih tehnologija, a ujedno će i smanjiti troškove razvoja.

Još uvek nije poznato hoće li projekat za rezultat imati standardizaciju tehnologija koje će koristiti veći modeli, ali definitivno predstavlja važan korak ka tome. Treba naglasiti da u ovom trenutku, čuvena četvorka prilično zaostaje u ovom segmentu za rivalima kakvi su KTM, BMW i Harley-Davidson.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 256Komentari