home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Böhmerland

Čehoslovački proizvođač motocikala Böhmerland je počeo s radom 1924. Marka je zatvorila radnju tokom Drugog svetskog rata, ali preživeli modeli se lako razlikuju zahvaljujući prepoznatljivom dizajnu češkog inženjera Albina Lajbiša. U srcu mnogih Böhmerland motocikala je bio jednocilindarski motor od 600 kubika. Takođe, mnogi modeli su imali felne od livenog aluminijuma mnogo pre nego što je industrija prihvatila takvu tehnologiju tokom sedamdesetih godina prošlog veka.

Kao da te jedinstvene karakteristike nisu dovoljne, Böhmerland  je ponudio svoju liniju u Sport konfiguraciji za vozača i suvozač, Touren za tri osobe i Langtouren četvorosed. Takav raspored je proporcionalno produžio motocikle, pa je tako Langtouren postavio rekord za najduže međuosovinsko rastojanje među svim serijskim motociklima - 3.200 mm.

Böhmerland

Iako su Böhmerland limuzine na dva točka svakako proizvodi svog vremena, to nije sprečilo češkog preduzetnika Petera Knobloha da oživi marku 2019. Knoblohovo iskustvo kao direktora kompanije Tiskarna, specijaliste za 3D štampanje, dalo mu je potrebno iskustvo za novi projeak. Moderno tržište motocikala je napredovalo od predratnog dizajna, ali Knobloch je sačuvao što je moguće više originalnog DNK na Böhmerland 21 konceptu.

Baš kao i njegovi prethodnici, ovaj kruzer pokreće jedinica od 600 kubika. Međutim, vodeno hlađenje i kompresor pomažu da se izvuče 46,9 KS i 60 Nm obrtnog momenta.

Težak je 154 kg, uz međuosovinsko rastojanje od 1.580 mm, što je gotovo upola manje nego na Langtouren motociklu.

Knobloh planira da počne proizvodnju Böhmerland 21 tokom ove godine. Počevši od ultra-ograničenog ciklusa od 10 primera, brend će naplaćivati 58.000 evra po primerku. Knobloh je takođe napravio električnu varijantu Böhmerland 21, koja bi u budućnosti mogla da stigne u proizvodnju. Böhmerland je možda propao pre vremena, ali nešto nam govori da ćemo u narednim godinama imati priliku da čujemo dosta toga lepog o oživljeno brendu.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 398Komentari