home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Yamaha motocikli koristiće zeleni aluminijum

Yamaha je objavila da je postigla sporazum sa dobavljačem aluminijumskih ingota za nabavku zelenog aluminijuma. U pitanju je novi tip aluminijuma, rafinisan korišćenjem obnovljivih izvora energije za emisiju manje CO2 u procesu proizvodnji.

Kompanija je već počela da ga koristi kao sirovinu za delove Yamaha motocikala, čime je na jednom japanskom motociklu iskorišćen zeleni aluminijum.

Yamaha aktivno promoviše upotrebu recikliranog aluminijuma, koji sada čini oko 80% celokupne upotrebe aluminijuma kompanije, kroz razvoj svojih inženjerskih i proizvodnih tehnologija i stručnosti. Zeleni aluminijum će se koristiti za delove koji se još uvek ne mogu proizvesti od recikliranih materijala.

Kao prvi korak, Yamaha će zeleni aluminijum koristiti za određene delove u svojim motociklima velike kubikaže i takmičarskim ofroud mašinama, sa planovima da postepeno proširi njegovu upotrebu na drugim modelima, a sve u skladu s raspoloživim obimom isporuke.

Kompanija je posvećena prelasku na 100% održive materijale do 2050. godine, uključujući primenu materijala biljnog porekla, razvoj polipropilena koji se može reciklirati i usvajanje zelenih i drugih recikliranih materijala za svoje motocikle proizvedene u Japanu i inostranstvu.

Uvođenje zelenog aluminijuma predstavlja značajnu prekretnicu za Yamahu i napore  kompanije u postizanju svojih ekoloških ciljeva. Posvećenost kompanije održivosti i smanjenju karbonskog otiska je pozitivan korak ka održivijoj budućnosti za industriju motocikala.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 218Komentari