home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Pošto su u protekla dva meseca u nekoliko navrata objavili par zvaničnih slika i osnovne podatke, čelnici Kije su juče konačno i zvanično promovisali svoj novi kompaktni sedan Forte, koji zamenjuje dosadašnju Spectru/Cerato.

Forte ne samo da zamenjuje Spectru, već treba da pokaže svetu da je korejska kompanija sposobna da napravi kvalitetan i atraktivan automobil i to po pristupačnoj ceni. Upravo je cena posebna priča. Osnovna verzija Kije Forte će naime u J. Koreji koštati samo 11.300 dolara, odnosno nešto manje od 7600 evra (koliko kod nas recimo košta najjeftinija Dacia Sandero). Najskuplji Forte u Koreji inače treba platiti oko 18.600 dolara ili oko 12.500 evra. Naravno, druga je priča koliko će Forte koštati u Evropi ili Severnoj Americi (gde bazni model dosadašnje Kije Spectre staje više od 13.000 dolara).

Forte je naravno veći u odnosu na Cerato, tačnije, dugačak je 4530 mm, širok 1775 mm, a u početku će ga pokretati dva motora: 1,6 litarski četvorocilindrični benzinac sa 121KS i dizelaš iste zapremine koji razvija 128KS. Paletu pogonskih agregata će kasnije upotpuniti i jači 2,0 litarski četvorocilindrični benzinac, ali Kia za sada nije saopštila podatak o njegovoj snazi.

Za Forte je Kia predvidela bogatije standardne pakete opreme, kao i dugačku listu opcija na kojoj se, između ostalog, nalaze i navigacioni sistem sa glasovnim komandama, dugme za start motora, Bluetooth, vazdušne zavese, aluminijumski točkovi od 17 inča (sa gumama dimenzija 215/45R17)... 

   

Forte je jedan od prvih modela korejske kompanije koji se odlikuje novim, oštrijim korporativnim izgledom, viđenom na studiji KOUP Concept (promovisan na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku). Dizajn inače potpisuje Peter Schreyer, odgovoran za izgled prve generacije Audija TT i Volkswagena New Beetle.

Kia Motors inače planira da ove godine na domaćem tržištu proda oko 20.000 primeraka ovog modela a da izveze još 10.000. Sledeće godine Korejci treba da kupe 50.000 komada a ostatak sveta oko 170.000.

Prodaja u SAD-u startuje u prvom kvartalu 2009., dok za sada nije poznatao kada stiže u Evropu.čitanja : 1456Komentari

Bude li u Evropi cena slicna toj u Americi, auto ima buducnost.
Zanimljiv dizajn samo te dve da sjasu sa auta.

Autor Eki 22 Avg 2008, 19:16