home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa: BrzaBrzina.com

Komisija taksi vozila američkog grada Njujorka nedavno je objavila konkurs zamene legendarnog Forda Crown Victoria u svrhe taksi usluga

Ovaj grad sa populacijom od preko osam miliona stanovnika zahteva veliki broj taksi vozila i činilo se da je Crown Victoria ipak zreo za penziju, pošto se proizvodio na platformi koja potiče još od kasnih 1970ih godina. Za konkurs se prijavio veliki broj proizvođača, a od samog starta su se izdvojili Nissan NV200 i Ford Transit Connect.

Japanski predstavnik je odneo pobedu, ali se nedavno pojavila tužba glavnog suda u Njujorku uz objašnjenje da je komisija otišla predaleko kada je naredila operaterima da kupuju samo jednu marku vozila. Sud je doneo odluku da kupci moraju da imaju dovoljno velik izbor, čime je najviše izgubio Nissan, dok je Ford na najvećem dobitku i spremno je dočeo odluku sa novim Transitom Connect za taksi usluge.


Zasnovan na civilnom Transit Connect Wagon, njegova taksi verzija pruža značajno više prostora za vozača i putnike u poređenju sa Nissanom NV200. Iako je civilna verzija dostupna i u verziji sa sedam sedišta, taksi model će biti dostupan samo sa pet sedišta. Transit Connect će takođe imati i standardnu opremu dostupnu iz serijskih modela, kao što su MyFord Touch sistem, koji kontroliše celu elektroniku vozila, kao i kameru za zadnji deo vozila. Međutim, Nissanov rival pruža televizor i USB port na zadnjim sedištima, što je nešto što predstavnik Forda nema. Sa mehaničke strane, jedini motor kao opcija je poznati 2.5L I4, koji razvija 168KS i 230 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosi na prednje točkove preko šestostepenog automatskog menjača. Ford još uvek nije objavio podatke e potrošnji, ali se očekuje da će sa lakoćom nadmašiti Nissanove brojeve od ispod deset litara na 100 kilometara.

Nešto kasnije u ponudi će se naći i verzija na prirodni gas, koja će dodatno da uštedi vlasnicima na potrošnji, a od samog starta u ponudi će se naći i verzija za invalide.

Proizvodnja i prodaja Forda Transit Connecta za taksi usluge startuje do kraja godine po početnoj ceni od 24.000 dolara (oko 17.800 evra). Iako je teško očekivati da će ovaj van imati sličan uspeh kao legendarni Crown Victoria, Ford nam ipak pokazuje da je spreman za budućnost.

Autor: Talladega

Slike: Fordčitanja : 1343Komentari