home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

"Seatova" vozila na skeneru „Novosti“. Predstavljeni „ibica“, „ateka“ i „leon kupra“

Vreo junski dan na našoj jedinoj automobilskoj pisti NAVAK (Nacionalna vozačka akademija) dodatno je zagrejao, sjajno organizovani spektakl na točkovima španskog "Seata", koji je za novinare iz istočne Evrope, tokom cele protekle sedmice organizovao takozvani Driving experience day.

Na pisti, udaljenoj 45 km od Beograda, dugoj 2.950 metara, ali i na izuzetno uzbudljivoj "of-rodu" stazi NAVAK-a, imali smo priliku da isprobamo trenutno tri najveća aduta španske fabrike, koja proživljava najlepše dane pod okriljem moćnog nemačkog "Folksvagena".

Po užarenoj pisti, uverili smo se da je svih 300 "konja" modela "seon leon kupra" sa pogonom na svim točkovima, spremno za nadmetanje i sa sportskom verzijom "seata" koji je, pod komandom fabričkog vozača, prašio NAVAK-om.

Ništa manje uzbuđenja nije donelo ni isprobavanje terenca "seat ateke" na poligonu.

Sve postavljene zadatke, od prolaska kroz rov sa vodom, do penjanja "nebu pod oblake", vožnje preko raznih prepreka, "ateka" je sa lakoćom ispunjavala, pri čemu je vozaču i putnicima u vozilu na raspolaganju obilje tehnoloških čudesa, poput kamera koja u željenom momentu prikazuje vozilo u 360 stepeni modu.

Nova, peta generacija "ibice", a na NAVAK-u su bile izložene i četiri prethodne generacije najprodavanijeg španskog automobila, imala je zadatak da specijalizovane novinare uveri u svoje kvalitete na ruti koja je kroz sremska sela vodila od Subotišta (doma NAVAK-a) do Obedske bare, rezervata prirode i bisera ovog dela Srbije.

Posebno je impresionirao novi motor, benzinac od 1,5 litara, najnovije čedo "Folksvagena", koji je sasvim sigurno jedan od najekonomičnijih i najzelenijih u klasi.

Naravno, sve se odvijalo pod budnim okom instruktora NAVAK-a ali i domaćina iz "Seata", koji su nam izneli i veliki broj činjenica vezanih za ovu špansku fabriku.

"Seat" je prošle godine prodao 408.703 vozila, koje je izvezao u 80 zemalja sveta! To je najbolji rezultat koji su u ovoj fabrici ostvarili u istoriji, a doneo im je operativni profit na kraju prošle godine od 143 miliona evra.

Da novi modeli "ibica", "ateka", snažni "seta leon" dobro "guraju" i u ovoj godini, pokazuje podatak da je "seat" u prvom tromesečju ove godine prodao 13,1 odsto više vozila nego lane u uporednom periodu!

Španci najavljuju dalju ekspanziju i najavljuju dva nova modela do kraja godine. Uz "aronu", predstaviće i još jedno vozilo iz SUV segmenta...

BROJKE

* 150 KS ima "ibica" 1,5 TSi

* 300 KS ima najjača "seat leon kupra"

* 5,3 miliona "ibica" prodato do danas

Izvor: Novosti.rsčitanja : 643Komentari