home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes GLB

Nakon promocije koncepta na aprilskom sajmu automobila u Šangaju, Mercedes je danas predstavio i definitivnu, serijsku verziju SUV modela GLB.

Mercedes GLB

GLB je dakle još jedan Mercedesov novitet napravljen na MFA2 platformi, ali neće biti poslednji, u septembru naime stiže i nova generacija modela GLA.

Mercedes GLB

U odnosu na GLA, kod GLB-a je veći naglasak na prostranjoj kabini (biće dostupna i verzija sa tri reda i sedam sedišta), većem prtljažniku i nešto robusnijem izgledu (zaštita donjih delova, standardni krovni nosači...).

Takođe, na raspolaganju će između ostalog biti i LED High Performance prednja svetla i LED prednja svetla za maglu.

Mercedes GLB

U standardnoj verziji sa pet sedišta naslon zadnje klupe je deljiv u odnosu 40:20:40, a treba napomenuti i da zadnja sedišta mogu da se pomeraju uzdužno.

U varijanti sa sedam sedišta Mercedes je za putnike u trećem redu predvideo i bočne vazdušne zavese, držače za čaše, pretince...

Mercedes GLB

Imajući u vidu rođačke veze sa A, B i CLA klasom kao i budućom generacijom modela GLA, i GLB je dobio sličan enterijer, što podrazumeva i digitalnu intrument tablu, sedišta sa hlađenjem i masažom, kao i ventilacioni otvore u obliku turbine.

Mercedes GLB

Posebno mesto i ovde zauzima infotainment sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience), koji ima sposobnost učenja zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, kao i inteligentno upravljanje glasom.

Mercedes GLB

Treba pomenuti i ambijentalno osvetljenje, kao i sisteme Active Distance Assist, Active Lane Change Assist i Active Emergency Stop Assist.

GLB je inače dugačak 4634 mm, širok 1834 mm, visok 1658 i ima međuosovinsko rastojanje od 2829 mm. Što se zapremine prtljažnika tiče, ona se u verziji sa pet sedišta kreće od 560 do 1755 litara.

Mercedes GLB

Što se game tiče, na početku će biti dostupne verzije GLB 200 (sa benzincem od 1332 kubika zapremine, 163KS i 250 Nm, uz 7-stepeni automatski menjač), GLB 250 4Matic (ima 2,0 litarski benzinac sa 224KS i 350 Nm, 8-stepeni automatik i pogon na sva četiri točka), GLB 200d (ima 2,0 litarski dizelaš sa 150KS i 320 Nm, 8-stepeni automatik), GLB 200d 4Matic (2,0 litarski dizelaš sa 150KS i 320 Nm, 8-stepeni automatik i pogon na sva četiri točka), kao i GLB 220d 4Matic (pod haubom je 2,0 litarski dizel agregat sa 190KS i 400 Nm, uz 8-stepeni automatik i pogon na sva četiri točka).

Kasnije stižu i nove verzije, među njima i sportrski AMG 35 sa 2,0 litarskim turbo benzincem i 306KS.

Sem ovih konvencionalnih verzija, tokom 2021. godine se u prodaji očekuje i potpuno električna verzija, verovatno pod oznakom EQB.

Proizvodnja Mercedesa GLB će se po ranijim najavama odvijati u Meksiku, ali i u fabrici u Pekingu, za potrebe kineskog tržišta.

Prodaja Mercedesa GLB će u Evropi startovati kasnije ove godije, dok cene još nisu saopštene.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 1022Komentari