home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo i UBER XC90

Danas su Volvo i UBER predstavili proizvod svoje trogodišnje saradnje – serijski autonomni XC90!

Došli smo i do te tačke – uprkos velikim otporima širom sveta, Volvo i UBER su danas predstavili autonomni XC90 koji je potpuno spreman za proizvodnju i korišćenje. Volvo je sve pripremio da UBER ubaci svoj sistem autonomne vožnje koji će biti serijski na budućoj floti UBER-ovih autonomnih vozila spremnih za šerovanje.

Volvo i UBER XC90

Najbitnije karakteristike ovog Volvoa su upravo one bezbednosne; ovaj autonomni XC90 ima nekoliko važnih sistema od kojih su najvažniji onaj kočioni i rezervna snaga baterije, tako da u slučaju otkazivanja primarnog sistema rezervni odmah preuzima kormilo i istog trena zaustavlja vozilo.

Uz pomenute bekap sisteme tu je i hrpa senzora koja brine o UBER-ovim klijentima u veoma izazovnoj urbanoj okolini.

Volvo i UBER su pre pomenute tri godine potpisali ugovor koji obavezuje Volvo na isporuku desetina hiljada ovakvih vozila u sledećih nekoliko godina. Volvo planira da koristi sličan koncept autonomnog vozila u svojoj prvoj seriji autonomnih vozila kroz 2020-te. Te tehnologije će biti obelodanjene na automobilima s SPA2 arhitekturom, koji će bez Velikog brata kretati na samostalne vožnje po gradskih gužvama i autoputevima.

Izvor: Vozim.hr

Foto: Volvočitanja : 403Komentari