home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes S

Mercedes će nizom onlajn prezentacija predstaviti novu generaciju S klase, a prvi deo je posvećen MBUX sistemu.

Kako piše Index.hr, nova S klasa se ne odriče prepoznatljivog spoljašnjeg dizajna, a još manje luksuza. To je krstarica koja će nastaviti da nudi neviđeni komfor vožnje, ali sada uz temeljito revidirane tehnologije i enterijer vozila.

Mercedes S

Telefonska konferencija, onlajn gledanje filma i slušanje muzike, sve to nudi i nova S klasa, ali na potpuno novi način.

Mercedes S

Ovo je auto u kojem gazda sedi pozadi, pa tako i Mercedes dizajnira auto s posebnom pažnjom na zadnju klupu. Putnici pozadi tako mogu da uživaju i koriste jednake bogate funkcije informacija, zabave i udobnosti kao i vozač i suvozač. Imaju pristup do tri dodirna ekrana i niz različitih kontrolnih opcija uključujući MBUX unutrašnji asistent.

Mercedes S

A ni jedna druga inovacija nije poslednjih godina tako radikalno promenila način upotrebe Mercedes-Benza kao MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sistem.

Sa S klasom dolazi druga generacija sistema koji ima sposobnost učenja. Unutrašnjost je oplemenjena s do pet velikih ekrana, delom s OLED tehnologijom. Prilagođavanje korisniku je sada dovedeno na novi nivo, pa tako 3D prikaz vozača prvi put pritiskom na taster nudi prostorni prikaz, i to bez nošenja 3D naočara. 

Glasom upravljani asistent "Hej Mercedes" sada može još više pa može da objasni gde se nalazi set za prvu pomoć ili kako spojiti pametni telefon preko Bluetooth veze. MBUX proverava i kako je postavljeno dečje sedište, a prati se i umor vozača. Za sigurnost su potrebni otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa, ali i klasični PIN.

Ovaj auto vas prati i kad želite da izađete - ako se detektuje drugi učesnik u saobraćaju u mrtvom uglu, aktivno ambijentalno osvetljenje postaje deo sistema upozorenja i trepće crveno.

Ukupno, MBUX unutrašnji asistent prepoznaje do 20 kontrolnih želja, dok se sedište vozača i retrovizori automatski nameštaju prema veličini tela. Nadalje, kućni sistemi i aparati se mogu povezati s vozilom i se njima se može upravljati glasom, zahvaljujući Smart Home funkciji.

Kao što smo već pisali, nova S klasa se unutra u potpunosti menja. Izgled prikaza interfejsa može da se individualizuje odabirom četiri stila prikaza (Discreet, Sporty, Exclusive, Classic) i tri načina rada (Navigation, Assistance, Service), a kokpit je izgubio čak 27 klasičnih prekidača. Kupac može da bira i između dva head-up ekrana gde je jedan s proširenom stvarnošću (AR-HUD).

I ovde ćemo za sada stati i vratiti se u stvarnost. Ako je suditi po do sada otkrivenom, nova S klasa uvodi Mercedes i čitavu autoindustriju na jedan novi nivo, baš kao što je to činila svakom svojom generacijom.

Izvor: Index.hr

Foto i video: Mercedes-Benzčitanja : 3841Komentari