home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Britanski automobilski magazini ne samo da su jedni od najkvalitetnijih i najuticajnijih u svetu, već su i njihovi novinari često u povlašćenom položaju kada su u pitanju promocije novih modela automobila, ili čak vožnje predserijskih vozila, pa neretko i prototipova.

Ovaj put, Britanci su imali veliku čast da se na kratko nađu za upravljačem nove Honde Civic Tourer, odnosno maskiranog prototipa, koji bi sledeće godine trebao da se pojavi u prodajnim salonima. Naravno, glavna odlika nove verzije Civica jeste velika zapremina prtljažnog prostora, od preko 600 litara u standardnoj konfiguraciji, odnosno preko 1500 l kada se obore zadnja sedišta.

Tourer verzija poseduje isto međuosovinsko rastojanje kao i hečbek, što samim tim znači da je najveći „profiter“ duže karoserije upravo prtljažnik. No, pored vidljivih promena, tu su i novine koje se na prvi pogled ne vide, a u pitanju je opcioni sistem adaptivnog oslanjanja (ADS – Adaptive Damping System) koji koristi Sachsove amortizere. Međutim, podešavanje željene tvrdoće ogibljenja moguće je isključivo na zadnjoj osovini, budući da u Hondi tvrde kako takav sistem nudi 80 procenata od podešavanja na obe osovine, uz uštedu od 50%.

Vozaču su ponuđeni Comfort, Normal i Dynamic režimi, koji na osnovu utisaka britanskih novinara, zaista i nude razliku u osećaju pri vožnji. U direktnom poređenju klasičnog Tourera bez mogućnosti podešavanja ogibljenja i verzije sa adaptivnim oslanjanjem, Comfort mod je ocenjen kao osetno suptilniji, naročito na lošijim putevima, koji „obični“ Tourer jednostavno ne može da isprati. Pri tome, upravljač je nešto „nekomunikativniji“ i neprecizniji, ali ništa što bi predstavljalo problem prosečnim kupcima.

Što se tiče motora, Honda je za Tourer verziju namenila dva agregata – benzinski 1,8-litarski i-VTEC motor, kao i novi 1,6-litarski i-DTEC turbodizel, za koji se očekuje da će biti najčešći odabir pri izboru novog Civic Tourera. Još uvek se špekuliše o mogućoj snažnijoj verziji ovog agregata, međutim, iz Honde još nema nikakve potvrde. Takođe, treba naglasiti da u ponudi neće biti 2,2-litarskog turbodizela, budući da taj motor ne zadovoljava buduće Euro 6 norme, te samim tim ne postoji plan za njegovo uvođenje.

Izvor: Superauto.rs / Autocar.co.uk

Foto: Paul Harmer

VIDEO: Honda Civic Tourer na Auto Express probičitanja : 571Komentari

Bolje da su uradili redizajn!

Autor Roomster 25 Jul 2013, 09:05