home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Chevrolet, koji je osvojio prvu titulu svetskog šampiona tokom serije održane po pravilima Međunarodne automobilske federacije (FIA) u 2010.godini, već je osigurao titule svetskog šampiona za 2011. godinu u Svetskom šampionatu trkačkih automobila (WTTC), još pre kraja sezone.

Brend je potvrdio svoj status svetskog šampiona u kategorijama najbolji proizvođač i najbolji vozač u Svetskom šampionatu trkačkih automobila, u godini u kojoj je obeleženo sto godina njegovog postojanja.

Ovaj uspeh u svetskoj vodećoj seriji turing automobila dobija i širu dimenziju ako uzmemo u obzir da je postignut uz pomoć nove verzije Cruze-a, koji je opremljen tek proizvedenim turbo benzinskim motorom od 1,6l, koji je uveden ove godine kako bi se ispoštovala nova tehnička pravila FIA-e.

Chevrolet i njegov tehnički partner Ray Mallock Limited (RML), trkačka organizacija zadužena za WTCC program ovog brenda, prihvatila je izazov da dizajnira, razvije i testira novi motor od nule. Bilo je potrebno manje od 9 meseci, od januara do septembra 2010. godine, kako bi se novi motor instalirao u trkačkom Cruze-u. Za manje od godinu dana, novi Cruze, kompletno redizajniran kako bi se uklopio sa novim motorom, postaje svetski šampion!

Dok se WTCC približava finalnoj turi u Aziji, koja tradicionalno zaokružuje sezonu, ostaje samo jedno pitanje: ko će osvojiti titulu najboljeg vozača na Svetskom šampionatu 2011. godine? Jedino što je sigurno je da će to biti jedan od 3 vozača Chevrolet-a jer nijedan drugi takmičar ne poseduje matematičku mogućnost osvajanja titule. Ivan Miler, Rob Haf i Alan Menu će imati mogućnost da se oprobaju, obzirom da neće biti nikakva naređenja u pogledu timova, osim da se obezbedi fer takmičenje.

Trke – globalni izlog za Cruze

Učešće Chevrolet-a u WTCC-u je počelo 2005. godine, i to od nule. Od tada  (prvo sa modelom Lacetti/Nubira u periodu 2005.-2008. godine, a zatim sa Cruze-om 2009. godine) napredak je bio konstantan nasuprot jakoj i mnogo iskusnijoj konkurenciji. Do sada je tokom 5 sezona šampionata Chevrolet postigao impresivan rekord od 43 pobede u trkama,  24 “pol” pozicija, 36 najbržih krugova i 490 krugova u vodećoj poziciji.

WTCC trkački program je odigrao ključnu ulogu u izgradnji Chevrolet imidža otkako je brend lansiran u Evropi 2005. godine i od tada važi za odlično sredstvo za predstavljanje vrednosti koje se vezuju za brend Chevrolet i kvalitet Chevrolet proizvoda - javnosti, distributerima i zaposlenima. Takođe je omogućio da se Chevrolet ponovo poveže sa svojim korenima u motosportu koji datiraju od ranih godina 20.veka kada je Švajcarac Louis Chevrolet počeo da se trka automobilima koje je sam konstruisao.

Cruze je postao deo WTCC-a 2009. godine i to sa velikim uspehom (4 pobede) u svojoj prvoj sezoni. Cruze je 2010. godine osvojio obe WTCC titule, pošto je proglašen, za najboljeg proizvođača, dok je Francuz Ivan Miler osvojio titulu najboljeg vozača. Trkački program WTCC je sastavni deo marketinškog plana za lansiranje modela Cruze na globalnom nivou, dok su trkačke i ulične verzije Cruze-a vise nego blisko povezane u odnosu na ono što bi to bilo uobičajeno u ovom slučaju. Cruze je dizajniran i razvijen u skladu sa potrebama i ograničenjima trka kao i sa lekcijama iz dragocenih laboratorija koje motosportovi predstavljaju.

WTCC je jedan od četiri svetska šampionata Međunarodne automobilske federacije, pored Formule 1, WRC-a I FIA-GT-a. U njemu učestvuju automobili koji su slični regularnoj serijskoj verziji vozila. “Pravi automobil, prava trka” je slogan šampionata koji sasvim adekvatno opisuje i duh WTCC-a i Chevrolet. Sa trkama koje se odvijaju na 5 različitih kontinenata (Evropa, Amerike, Azija i Afrika) kao i globalne publike, WTCC je idealan primer za reklamiranje proizvoda kao što su Cruze i Chevrolet Spirit, koje veoma dobro opisuje moto Louis-a Chevrolet-a:”Nikad ne odustaj!”

PR Chevroletčitanja : 905Komentari

Bravo za Chevrolet. Najaci su svaka im cast! Mnogi mogu da im ......

Autor bk 15 Sep 2011, 21:41