home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) sa ponosom najavljuje GT86 R3 reli automobil, kao deo svog motosport programa za privatne korisnike. Sportski automobil sa pogonom na zadnje točkove će biti prilagođen R3 specifikacijama i ponuđen privatnim takmičarima, dok se isporuka planira za sezonu 2015.

Automobil, pod nazivom TMG GT86 CS-R3, biće izrađen u skladu sa R3 propisima, što znači da će imati šestobrzinski sekvencijalni menjač, diferencijal sa ograničenim proklizavanjem, modifikovan motor, specijalno podešene kočnice i druge dodatke.

Na osnovu iskustva sa razvojem TMG GT86 CS-V3 trkačkog automobila za VLN seriju u Nirburgringu, inženjeri TMG će modifikovati osnovni automobil koliko god to dozvoljavaju propisi.

TMG GT86 CS-R3 cilja na privatne kupce, a može da se koristi na svim relijima sa licencom FIA, uključujući Svetski reli šampionat. Kompletne specifikacije i cena će biti objavljene u narednim mesecima.

Ova najava pokazuje da će TMG biti posvećen razvoju motosporta i relija za privatne korisnike, što je najvažniji deo dugoročne poslovne politike ove kompanije.

Uz Yaris R1A, koji je već predstavljen, i razvoj „globalnog trkačkog motora“, TMG širi i jača svoje znanje na polju relija, istovremeno se oslanjajući na bogato iskustvo u ovom sportu.

Poslovanje TMG je u velikoj meri zasnovano na reliju, a svoj životni put je ova kompanija započela u Kelnu 1979. godine, kao Toyota Team Europe (TTE). Pod Ove Andersonom, kompanija je četiri puta u kategoriji vozača i tri puta u kategoriji proizvođača pobedila na Svetskim šampionatima.

Niko Ehlert, glavni inženjer za privatni motosport: „Reli je u našoj krvi, pa je proširenje našeg poslovanja veoma uzbudljiva vest. GT86 CS-R3 će na reli stazama biti auto od kog vas prolaze žmarci; uz pogon na zadnje točkove možemo da očekujemo dramatičnu akciju koja će sigurno zabaviti vozače i publiku. Na osnovu našeg iskustva sa TMG GT86 kupom i TMG GT86 CS-V3 trkačkim automobilom, u poslednjih nekoliko godina smo izgradili solidnu infrastrukturu za privatni motosport. Oslanjajući se na to, nameravamo da isporučimo pouzdan i bezbedan automobil visokih performansi, ali i svu potrebnu tehničku podršku za naše kupce. Očekujemo da će tražnja biti velika i unapred se radujemo što ćemo videti veliki broj GT86 CS-R3 na delu, počevši od sezone 2013.“

„Racing by TMG“

Odeljenje za privatne trkače pri TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) se izdvaja po „racing by TMG“ znaku, koji označava trke i reli projekte dizajnirane ekskluzivno za privatne učesnike. TMG je 2012. ponovo ušao u posao sa privatnim motosportom, kada je predstavljen Yaris R1 trkački automobil početnog nivoa, dok je iste godine izbačen i TMG Customer Sport V3 (CS-V3) trkački automobil. Ovaj automobil je pobedio u svojoj klasi na trci 24 časa Nirburgringa, a čini i osnovu TMG GT86 kupa, koji se vozi u okviru VLN serije bazirane u Nirburgringu.

O TOYOTA Motorsport GmbH

TOYOTA Motorsport GmbH (TMG) ima sedište u Kelnu, Nemačka od 1979. godine i zavidnu reputaciju na Svetskom reli šampionatu, sa osvojene četiri titule za vozače i tri za proizvođače tokom dugogodišnjeg učestvovanja, koje se je okončalo 1999. godine. TMG je takođe bila matična kuća za TOYOTINE „24 časa Le Mana“ (1998-1999.) i Formula 1 (2002-2009.) timove, a 1994. osnovana je podružnica za tjuniranje i prepravljanje sportskih automobila. Od 2009, TMG je vodeći pružalac inženjerskih usluga, koji nudi vrhunska razvojna postrojenja i znanje primenljivo u širokom spektru industrija. On je takođe pionir u razvoju električnih vozila, čime je postavio nove rekorde na  „Nordschleife“ stazi u Nirburgringu. Kompanije se je 2012. vratila motosportu i sada je matična kuća TOYOTA Racing tima na FIA Svetskom šampionatu u izdržljivosti, gde se takmiči sa hibridnim automobilom dizajniranim i napravljenim u TMG.

* Slika je simbolična i prikazuje GT86 CS-V3 automobi

PR Toyotačitanja : 1045Komentari