home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

ETCC kalendar za 2017.

1 Dec 2016 - 16:53 Sport Link

Evropski kup turing automobila u idućoj sezoni će imati šest rundi i dvanaest trka, a na njegovom kalendaru prvi put se pojavljuje češki autodrom Most.

Četiri puta u 2017. ETC kup biće prateći program Svetskog šampionata turing automobila, u Monci, na Hungaroringu, Nirburgringu-Nordšlajfe i Vila Realu.

Povratak na Zolder odvijaće se u sklopu trkačkog vikenda Evropskog prvenstva u trkama kamiona, dok će ETCC premijera na Mostu zatvoriti sezonu.

ETCC startuje koncem aprila, rundom u Monci, na pisti na kojoj je poslednji put bio 2013, i tada kao WTCC pratnja.

Akcija se nastavlja dve sedmice kasnije, na Hungaroringu, kome se ETCC vraća posle prilično uspešnog gostovanja 2015.

Proći će još dve nedelje, a vozači Kupa trkaće se na Nirburgringu-Nordšlajfe, gde je takmičenje premijerno nastupilo 2016.

Kao i u nedavno završenoj sezoni, Vila Real ostaje jedina ulična staza u programu. Portugal će biti četvrti ETCC trkački vikend u godini, posle njega će uslediti gotovo tromesečna pauza

Završnicu sezone u septembru otvara belgijski Zolder, koji je bio i na ETCC kalendaru 2015.

Finalna runda serije vozi se početkom oktobra na autodromu Most, gde ETC kup dosad nije odlazio.

“Most je pridošlica i želimo mu dobrodošlicu u ETCC porodicu”, kazao je promoter Kupa Fransoa Ribeiro. “Uprava staze nas je zadivila svojim profesionalnim pristupom i rešenošću da vrati ETCC u Češku i ne sumnjamo da će događaj biti veliki uspeh.”

Po već ustaljenom rasporedu dešavanja, svaki trkački vikend u 2017. činiće dva testa, trening, kvalifikacije i dve trke. Kako je i najavljeno, obe će kretati iz mesta, umesto da, kao dosad, jedna počne letećim startom, zato što pravila više ne ostavljaju otvorena vrata automobilima sa zadnjim pogonom.

U najavi dolazeće ETCC sezone nijednom rečju se ne pominje mogućnost da takmičenje iz kupa preraste u šampionat Starog kontinenta, na osnovu čega pretpostavljamo da promoter za ovo praktično i korisno rešenje nije dobio saglasnost nadležnog tela FIA.

Evropski kup turing automobila 2016. osvojili su Kris Rihard u klasi S2000 i Niklas Makšin u klasi S1600.

FIA ETCC kalendar 2017.

Italija, Monca: 28-30. april

Mađarska, Hungaroring: 12-14. maj

Nemačka, Nirburgring Nordšlajfe: 25-27. maj

Portugal, Vila Real: 23-25. jun (ulična)

Belgija, Zolder: 16-17. septembar

Češka, Most: 7-8. oktobar

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 458Komentari