home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
DTM koncept

DTM promoter ITR predstavio je konceptualnu, futurističku viziju pravca moguće evolucije turing trkanja, opisavši je kao “kvantni skok” u auto-sportu, prenosi Serbiaring.

U njoj bi bili zastupljeni električni automobili s monokokom od karbonfibera, pokretani baterijama ili vodoničnim gorivim ćelijama koje bi se mogle brzo zamenjivati. Snaga tih vozila bi na mahove prevazilazila 1000 KS i ona bi bila sposobna da dostignu brzine veće od 300 km/h.

Današnji DTM nije samo premijum turing takmičenje, već i serija u kojoj je turing baza dovedena do ekstrema. Automobili su daleko od serijskih, konstruisani su od karbonfibera, poseduju delikatnu aerodinamiku i pokreću ih turboprehranjivani agregati od 600+ konjskih snaga. Za sezonu 2022, već se razmatra uključenje hibridne tehnologije u standardne DTM automobile.

Međutim, organizator šampionata sada se okrenuo i budućnosti. Za nju postulira električnu seriju, koja bi mogla započne život kao deo pratećeg “standardnog” DTM programa, a proizvođačima bi dala šansu da projektuju i razvijaju visokoperformantna serijska električna vozila, čiji bi tehnološki razvoj time bio ubrzan.

Predstavljeni koncept predviđa dva moguća izvora energije – baterije koje se već koriste u brojnim elektro i hibridnim vozilima, ili tehnologiju gorivih ćelija.

U takvoj seriji revolucionizovani bi bili i pit-stopovi, koje bi obavljali roboti! Oni bi vršili zamenu točkova, kao i kompletne baterije ili rezervoara za vodonik, smeštenih na podu automobila (zbog optimalnog rasporeda masa). U toku 40-minutne trke bilo bi obavezno jedno zaustavljanje u boksu.

Preduslov za postojanje revolucionarne futurističke serije prikazane ovim vizionarskim konceptom biće detaljna studija izvodljivosti koju treba izvesti zajedno s ključnim dobavljačima.

Polazišna pretpostavka jeste da je opisani tehnološki projekat izvodljiv jedino ako bi jedan proizvođač isporučivao ključne komponente, jer bi to obezbedilo i tehničku ujednačenost i kontrolu troškova. Prema toj zamisli, troškovi bi se delili, a razvoj bi bio sveden na minumum. Električna pogonska jedinica i baterija (ili goriva ćelija) bili bi u najvećoj meri standardizovani, uz ograničenu inženjersku slobodu.

Šta bi onda privuklo proizvođače? Mogućnost da za trkanje prijave automobile koji podsećaju na putničke modele, što, kako DTM organizator tvrdi, postojeće električne serije u ovom trenutku ne dopuštaju.

Da bi opisani koncept zaživeo u novoj seriji, on mora da ispuni tri zahteva. Prvi je tehnička ostvarljivost, koja ne sme da ugrozi kvalitet predstave niti brzinu automobila. Drugi je finansijska održivost, uz saglasnost svih aktera s novim pravilima. Najzad, ali ne i najmanje važno, za pobrojane tehničke mere mora da postoji i interesovanje navijača, proizvođača i sponzora.

“Ovo je hrabar i inovativan koncept”, rekao je Gerhard Berger, DTM šef. “Ako želite da oblikujete budućnost auto-sporta, morate da gledate daleko unapred i ponudite trkanje s alternativnim sistemima pogona koje inspiriše navijače. Očigledno je da su proizvođači koji žele da učestvuju u auto-sportu sve usredređeniji na koncepte alternativnog pogona.”

“Iako su hibridna i električna vozila već stekla mesto na tržištu, mislim da je istinski nov i nadahnjujući koncept sve do sada nedostajao. Razgovaramo s velikim brojem automobilskih kompanija i dobavljača koji bi voleli da se više uključe u auto-sport. Ovim projektom želimo da pokažemo da smo otvoreni za budućnost i da svetskim proizvođačima imamo da ponudimo nešto novo.”

Izvor: Serbiaring.comčitanja : 332Komentari