home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Vesti iz Formule 1

19 Apr 2021 - 22:46 Sport Link
Hamilton

Hamiltonov manevar na Imoli – sve po pravilima

U 31. krugu nedeljne trke na Imoli, Luis Hamilton udario je u zaštitnu ogradu, potrajalo je ali je uspeo da pronađe način da se vrati na stazu.

Kako piše Sport Klub, Hamiltonov potez izazvao je nedoumice, bilo je komentara da je njegov potez bio opasan, pa čak i nedozvoljen. Svetska automobilska federacija objasnila je da ničega spornog u Hamiltonovom potezu nije bilo. Nema ničega posebnog u pravilima i ne navodi se da bolid koji je na stazi ne može da bude vožen unazad, pravilo se odnosi samo na vožnju unazad u pit lejnu.

Zapravo, razlog zašto bolidi moraju da budu konstruisani tako da mogu da se kreću unazad leži upravo u činjenici da može da se dogodi da vozač ima potrebu da se kreće na ovaj način kako bi se izvukao iz nezgodne situacije. Jedini uslov je da vozač manevar izvede na bezbedan način.

Tokom ove situacije, sve vreme dok je Hamilton bio van staze trkački direktor Majkl Masi pratio je šta se dešava i slušao timsku komunikaciju. Bio je zadovoljan porukama koje je od tima dobio Hamilton jer je dobio upozorenje o kretanju drugih vozača na stazi tako da je svoj manevar mogao da izvede bezbedno.

„Slušao sam Luisovu komunikaciju sa timom, sve vreme su ga savetovali ispravno i tačno je znao gde se nalazi. U ovom konkretnom slučaju nisam imao šta da prijavim redarima i direkciji trke“, rekao je Masi i dodatno objasnio da se ovakve situacije uvek procenjuju pojedinačno i u odnosu na ono što se dešava na stazi.

Hamilton je rekao da je imao problem da aktivira mogućnost da se kreće u rikverc i da je pomislio da čak i ne radi sve kako treba.

„Dok sam se okretao znao sam da mogu da se izvučem samo vožnjom unazad. Da nisam mogao to da uradim verovatno bih i dalje bio tamo pored staze, zahvalan sam što je sve radilo kako treba“, dodao je Hamilton.

Izvor: Sportklub.rs

Rasel: Bilo je zastrašujuće, izvinjavam se Valteriju

Vozač Vilijamsa Džordž Rasel rekao je da planira da pozove Valterija Botasa kako bi razgovarao sa njim o udesu na Imoli u nedelju.

U borbi za devetu poziciju, u drugoj krivini, došlo je do kontakta između dvojice vozača. Botas je krivio Rasela, Rasel Botasa. Redari su ocenili da je reč o trkačkom incidentu, ali to Rasela nije sprečilo da ode do Botasa i pita „da li je hteo da ih ubije obojicu“, uz sočnu psovku na timskom radiju.

Ipak, Rasel je na kraju spustio loptu i rekao da će pozvati Botasa da razreše stvari.

„Valteri i ja ćemo razgovarati i rešićemo ovo. Jasno je da u žaru momenta ima mnogo emocija, ali ne želim da imam loše odnose sa bilo kojim drugim vozačem. Nameravam da raščistim stvari sa njim i siguran sam da ćemo se čuti narednih dana kako bismo sve ostavili iza nas i krenuli dalje. Svi smo trkači, borimo se za poziciju. Ovakvi momenti su stresni za sve nas, kada dođe do kontakta prvi velikoj brzini srce ti stane na momenat jer jednostavno ne znaš šta će se dogoditi. Bio sam besan u tom momentu jer nas je ugrozio obojicu i bilo je zastrašujuće zaista. Srećom prošlo je bez posledica, ali moglo je da bude i drugačije“, poručio je Rasel.

Rasel se dan posle trke oglasio i na Tviteru:

„Juče nije bio jedan od mojih najboljih dana. Znao sam da je trka u Imoli jedna od najboljih prilika da dođem do bodova koji nam znače mnogo u ovom trenutku, nekada zbog toga rizikuješ. Nije se isplatilo i prihvatam odgovornost za to. Kada sam sagledao sve što se odigralo naknadno, znam da sam morao celu situaciju bolje da iznesem. U žaru borbe emocije se uskovitlaju. Izvinjavam se Valteriju, mom timu i svima koje sam razočarao svojim postupcima. To nisam ja, i sam očekujem mnogo više od sebe jer znam da i drugi imaju veća očekivanja. Naučio sam tešku lekciju ovog vikenda i izaći ću iz svega kao bolja osoba i bolji vozač. Sada je sav fokus na Portugalu i na šansi da pokažem kakav sam zaista. Hvala na svim porukama, pozitivnim i negativnim. Pomoći će mi da budem bolji“, napisao je Rasel.

Izvor: Sportklub.rsčitanja : 346Komentari