home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Eneja Bastijanini

Eneja Bastijanini je senzacionalnom vožnjom stigao do svoje treće pobede u 2022, dok je Banjaja umesto gotovo sigurnog drugog mesta, padom završio nastup na Le Manu.

Frančesko Banjaja je startovao s pol pozicije po drugi put zaredom ove sezone. Dobro je počeo trku, ali su ga prošli Džek Miler i Bastijanini. Međutim, mala greška Italijana u krivini 8 je omogućila Banjaji i Aleksu Rinsu da ga prođu.

Jedan od favorita, Fabio Kvartarao, je loše počeo trku i vrlo brzo je sa četvrtog pao na osmo mesto. Pokušao je da nadoknadi zaostatak, ali je došlo do kontakta s Takakijem Nakagamijem. To je iskoristio Mark Markes, ali je Kvartararo uspeo kasnije da nadmudri Španca.

Rinsove nade da bi mogao da trijumfuje u Francuskoj su se okončale žestokim padom. Situacija je bila gotovo ista kao sa Žoanom Zarkom i Markom Becekijem, ranije ovog vikenda. Rins je loše kočio i završio na šljunku. Međutim, nakon što se vratio na stazu, usledio je pad i razočaravajući kraj vikenda u kojem je Španac imao korak potreban za najviši plasman.

Remi Gardner je u petom krugu završio trku, dok je njegov klupski kolega, Raul Fernandesu, isto prošao dva kruga kasnije. I dok je Mir gubio korak iza Banjaje, Miler i Bastijaninija, Espargaro je počeo da sustiže vozača Suzukija.

Migel Oliveira je dobio upozorenje za prekoračenje dužine staze, a Aleks Markes je kažnjen. Banjaja je polako odvajao od Milera, a Bastijanini je napao drugo mesto i u šesnaest kruga pre kraja uspeo da prođe vozača Ducati tima.

Mir je po drugi put u sezoni ostao bez bodovo, nakon pada u krivini 14. Bastijanini se za to vreme primakao Banjaji, a činilo se da će svakog trenutka izbiti u vođstvo. Branio se Banjaja, a u međuvremenu je Horhe Martin doživeo još jedan pad. Mladi Španac je u 2022. uspeo da završi svega dve trke.

20. krug je bio početak kraja za Banjaju. Prvo je ostao bez prvog mesta, da bi padom u krivini 14 ostao i bez sigurnog drugog mesta. Time se Espargaro našao u šansi da Apriliji donese još jedan podijum, iako je Kvartararo pritiskao. Činilo se da će se Aleš odvojiti, ali nije se predavao Francuz. Favorit domaće publike je dao sve od sebe, ali Espargaro se nije dao i odlično je priveo trku kraju.

Fabio Kvartararo i dalje vodi u generalnom plasmanu, sa 102 poena. Aleš Espargaro ima četiri boda manje, dok Eneja Bastijanini ima 94. Daleko iza njih je Aleks Rins, sa 69 poena.

Aprilija Racing je vodeći tim MotoGP-a, sa 131 poenom. Suzuki ima 125, Yamaha 121, a Ducati 118.

Kod proizvođača, Ducati ima 156 poena, čak 54 više od Yamahe. Aprilia je treća sa 99, KTM ima 84, Suzuki 80, a Honda je na začelju s 67.

Naredna runda šampionata se za dve sedmice vozi u Italiji.

Izvor: Moto-berza.comčitanja : 254Komentari