home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
McLaren MCL60

Izvršni direktor Formula 1 šampionata Stefano Dominikeli, tvrdi da ovaj sport nikada neće prisvojiti električne automobile i da će se zadržati na agregatima sa unutrašnjeg sagorevanja u budućnosti.

Iako planovi za prelazak na elektrine pogonske sklopove nikada nisu ni najavljeni u ovom tamičenju, brojni ljudi smatraju da je njegovo prebacivanje neminovno, posebno što su svi odbori za monitoring u industriji posvećeni ubijanju ICE motora i njihovoj zameni baterijski pokretanim električnim agregatima. Međutim, razgovarajući sa novimarima italijanske publikacije II Sole 24 Ore, Domenikali je izjavio da se to neće dogoditi.

„Nikada nećemo krenuti električnim putem“, potvrdio je Domenikali odlučno. „Ključ za održavanje sporta čistim neće se zasnivati na električnim pogonskim sklopovima već na sintetičkim gorivima koja se trenutno razvijaju i biće korišćena od 2026 sezone nadalje u ovom šamionatu“, dodao je direktor. „Ovo gorivo koje takođe može biti korišćeno u avionima i brodovima ima nulte emisije koje mogu biti dostignute bez promene agregata ili odbacivanja čitave flote vozila koja već postoje.“

Razgovarajući o autoindustriji u globalu, Domenikali je izjavio da električni pogonski sklopovi nisu jedina solucija, uglavnom navodeći rešenja izvršnog direktora kompanije Toyota, Akia Toyode.

„Politika se ne ponaša kako treba zbog toga što postavlja nemoguće ciljeve. A povrh svega, u ideološkom smislu, elektrifikacija je postala nesporna dogma. Veoma je pogrešno smatrati da postoji samo jedan način i da je to energetska tranzicija. Kako penzioner može biti prisiljen da potroši trideset ili četrdeset hiljada evra, verovatno čitavu svoju ušteđevinu, zbog toga što je njegov automobil odjednom zabranjen i električni automobili su sada in?.“

Tranzicija Formula 1 šampionata na sintetička goriva već je privukla nove proizvođače sportu, uključujući brendove kao što su Ford i Audi. Porsche bi takođe mogao ući u najbrži cirkus 2026. godine uprkos tome što su mu je ta mogućnost sa Red Bull Racin ekipom propala prošle godine, dok Andretti Autosport i General Motors takođe čine velke napore kako bi se priključili.

Izvor: Autoexclusive.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / McLarenčitanja : 314Komentari