home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Nissan GT-R

Već neko vreme znamo da u Nissanu razmatraju mogućnost elektrifikacije pogonskih sklopova svojih sportskih modela, a nedavno je jedan od visoko pozicioniranih Nissanovih šefova potvrdio da će njihov razvoj zaista ići u tom smeru.

Tačnije, Nissan do 2022. planira da elektrifikuje oko 40% svoje ponude na evropskim tržištima, a to uključuje i naslednike modela 370Z i GT-R. Jean-Piere Diernaz, šef marketinga, je tako izjavio da elektrifikacija pogonskih sklopova i sportski automobili nisu suprostavljeni pojmovi. Štaviše, baterije i električne motore je "lakše prebacivati od jedne do druge platforme iz jednog segmenta u drugi, nego što je to slučaj s konvencionalnim pogonima."

U elektrifikaciji pogonskih sklopova sportskih automobila Nissan namerava da se koristi znanjem i tehnologijom iz Formule E, kao i iskustvima svojih partnera Renaulta, Mitsubishija i Mercedesa. Ovi proizvođači već dele dobar deo svoje tehnologije pa se isto očekuje i u "električnoj eri."

Što se naslednika modela GT-R tiče Diernaz je potvrdio da će razvoj tog automobila biti poveren isključivo Nissanovim stručnjacima i da će se bazirati na jedinstvenoj Nissanovoj tehnologiji. Trenutna generacija sasvim jasno pokazuje da je Nissan više nego sposoban za razvoj odličnog sportskog automobila pa uspešnu formulu nije potrebno menjati. Diernazovim rečima:"GT-R je GT-R. To je Nissan. Mora ostati isključivo Nissan."

Za novi GT-R nije poznato kada bi trebalo da se pojavi na tržištu, ali će kao i naslednik modela 370Z imati elektrifikovani pogonski sklop.

Izvor: Autonet.hr

Render: Motor1. comčitanja : 833Komentari