home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche Macan EV

Aktuelni Porsche Macan (predstavljen 2014. i obnovljen 2018. godine) će naslednika dobiti za nekoliko godina, ali će se on nuditi isključivo sa elektropogonom.

To je još ranije ove godine potvrđeno kratkim fabričkim saopštenjem u kome se kaže da je nadzorni odbor kompanije Porsche AG odlučio da će se sledeća generacija Macana proizvoditi samo u električnoj verziji.  

To je deo njihove strategije elektrifikacije game, pa će novi Macan biti njihov treći električni model (nakon Taycana i Taycana Sport Turismo). Njime će Porsche konkurisati drugim nemačkim SUV modelima sa elektropogonom, što znači Audiju e-tron, Mercedesu EQC i budućem BMW-u BMW iX3.

Treba međutim napomenuti da će aktuelni Macan sa SUS motorima ostati u ponudi paralelno sa novim Macanom EV, tokom određenog perioda tranzicije.

Za sada nema mnogo detalja o novom električnom Macanu, ali je poznato da će biti napravljen na novoj platformi nazvanoj Premium Platform Electric (PPE), a koju su razvili Porsche i Audi.

Za pogon bi trebalo da se brinu dva elektromotora (pri čemu će biti dostupno više verzija električnog Macana, sa više nivoa snage), uz standardni 4x4 pogon. Top verzije će nositi oznake Turbo i Turbo S, a najsnažnija bi trebalo da raspolaže sa 700KS i 1015 Nm.

Izgled će se velikim delom razlikovati od regularnog Macana, ali Macan EV neće biti u coupe-SUV formi.

Prvo ćemo najverovatnije videti koncept verziju električnog Macana, serijski model će premijeru imati krajem 2020. godine a od početka 2021. će se proizvoditi u fabrici u nemačkom Lajpcigu.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Render: Autocar.co.ukčitanja : 349Komentari