home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Aurus Komandant

Ruski automobili premijum klase Aurus su nastali iz projekta „Kortež“, namenjenog za proizvodnju vozila za najviše ruske državne zvaničnike, ali i komercijalnu prodaju i baziranih na jedinstvenoj modularnoj platformi (JMP).

Sedan i limuzina koji nose naziv Aurus Senat predstavljeni su na moskovskom sajmu automobila 2018.

Specijalne verzije predstavljenih automobila, zajedno sa minibusom „Arsenal“ već se koriste u Garaži sa posebnom namenom u Kremlju za prevoz predsednika Rusije. Šef ruske države prvi put je limuzinu koristio u maju 2018. godine prilikom inauguracije, kada se u njoj dovezao na svečanu ceremoniju iz svog radnog kabineta.

Aurus, što je tržišni naziv projekta „Kortež”, je porodica automobila deluks klase za vodeće državnike na jedinstvenoj modularnoj platformi, koju čine limuzina, sedan, miniven i terensko vozilo Komandant (sa 4,4 litarskim V8 motorom i skoro 600KS).

Aurus Komandant

Automobili marke Aurus proizvodiće se u fabrici „Solers-Jelabuga” u Tatarstanu koja je ranije proizvodila Fordove automobile. Fabrika je izabrana kako bi se uštedeo novac, jer bi izgradnja nove fabrike za mladog proizvođača automobila bila preveliko opterećenje.

Naziv Aurus je kombinacija dve reči: latinske reči za zlato (aurum) i reči Rusija. Za mnoge on je postao simbol ruske nacionalne samodovoljnosti.

Tekst: Russia Beyond

Foto: Automotorundsport.de / Stefan Baldaufčitanja : 637Komentari