home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lotus Emira

Lotus će kasnije ove godine predstaviti novi sportski automobil koji je do sada bio poznat pod kodnom oznakom Type 131.

Sada je potvrđeno da se automobil zove Lotus Emira ("vođa" / "komandant"), kao i da će njegova zvanična promocija biti održana 6. jula. Takođe, objavljeno je i nekoliko novih teaser slika.

Lotus Emira

Premijera će se inače održati u Hethelu u Velikoj Britaniji, gde će se Emira i proizvoditi.

Lotus Emira

Ovaj novitet će u stvari predstavljati zamenu za modele Elise, Exige i Evora čija proizvodnja prestaje tokom 2021. godine. Što se izgleda tiče, možemo očekivati da je inspiracija pronađena u Lotusovom električnom superautomobilu Evija.

Emira će biti napravljen na novoj, laganoj platformi i koristiće motore sa unutrašnjim sagorevanjem, bez električne podrške. Detalji o motorima tek slede.

U svakom slučaju, to će biti izuzetno efikasni motori sa najnaprednijom tehonlogijom, kako bi pružili prepoznatljivo Lotus iskustvo.  

Lotus navodi da je Emira komfornija i tehnološki naprednija od svojih prethodnika, kao i da nudi bolju ergonomiju kako bi bila prijatnija za svakodnevnu vožnju.

U ponudi će se naći Coupe i Roadster verzije, a tim što će na početku verovatno biti dostupan samo Coupe.

Što se cene tiče, ona bi mogla da iznosi oko 85.000 funti.

Emira je inače deo Lotusove Vision80 strategije koja podrazumeva i investicije od 100 miliona funti u Hethel fabriku, kao i zapošljavanje dodatnih 250 radnika.

Već duže vreme je takođe poznato da u Lotusu razmatraju i SUV model kako bi povećali svoju ponudu i prodaju, a u međuvremenu su se pojavili neki novi detalji.

Lotus SUV

Tako neki mediji navode da bi ovaj SUV trebalo da se bazira na novoj platformi nazvanoj Premium architecture, a mogući izgled ovog modela možete videti na novim renderima iz britanskog magazina Auto Express.

Lotus SUV

Kako se pretpostavlja, Lotus će na SUV-u primeniti novi dizajreski rečnik već viđen na modelu Evija (kao i na budućoj Emiri).

Kako stvari stoje, Lotus SUV bi mogao da se nudi samo sa elektropogonom, iako su se ranije pominjali i benzinski motor kao i hibridni pogon.

Proizvodnja će se možda odvijati u Kini, i to u Geely fabrici, a ostaje da se vidi kada će početi njegova prodaja (i po kojoj ceni).

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Foto: Lotus

Renderi: Autoexpress.co.ukčitanja : 368Komentari