home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes G klase

Već neko vreme je poznato da Mercedes-Benz radi na potpuno električnoj verziji G klase, modelu koji je izvršni direktor Ola Kallenius opisao kao neizbežan.

Kako piše Carscoops, pojavio se novi izveštaj sa sajta MBpassion koji tvrdi da će budući električni EQG u formi koncepta biti predstavljen ovog septembra na sajmu automobila u Minhenu.

Glasine o ovakvoj G klasi su počele u oktobru 2020. godine kada je Mercedes potvrdio svoje planove da G klasu naprave sopstvenim brendom. Priča se da će automobil u Minhen stići u obliku koncepta, kao i da bi mogao da bude veoma blizu serijske verzije.

Procureli dokumenti iz aprila 2021. su jasno pokazali da će električna G-klasa dobiti ime EQG, što odgovara ostalim potpuno električnim članovima EQ-a. Isti dokumenti su otkrili da će biti dostupan u dve verzije - EQG 560 i EQG 580.

Kao što se očekuje od bilo kog modela G klase, EQG će imati standardni pogon na sva četiri točka. Sudeći prema 580 pogonskom sistemu limuzine EQS, EQG 580 će verovatno imati dva električna motora (po jedan na svakoj osovini) sa kombinovanom snagom od 385 kW/523KS i 828 Nm obrtnog momenta. Baterije od 108 KWh će nuditi domet od oko 500 km, uprkos težini i zapremini automobila. Iako nemamo nikakve informacije o EQG 560, verovatno će to biti slabija varijanta koja će zadržati terenske mogućnosti EQG 580.

Očekuje se da će EQG zadržati sličnost sa G klasom. Kockasto telo, klasične off-road proporcije, veliki klirens i minimalni prepusti će biti preneti, dok će aerodinamičniji prednji kraj sa pokrivenom maskom biti u prvom planu u promenama dizajna.

Iako ćemo koncept EQG verovatno videti u Minhenu između 7. i 12. septembra 2021., serijska verzija će uslediti kasnije, možda 2022. ili 2023. godine.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 328Komentari