home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW i5

Iako je BMW rano startovao sa elektrifikovanim modelima i3 i i8, bavarski proizvođač je poslednjih godina malo zaostao za konkurencijom kada je reč o vozilima na struju.

Zato sada ima velike ambicije na ovom polju, uključujući lansiranje četiri nova električna modela u naredne dve godine koji će se pridružiti postojećim i4, iX3 i iX. Tako će sledeće godine BMW lansirati električne verzije Serije 7 i kompaktnog SUV-a X1. Tehničke specifikacije ovih modela ostaju u tajnosti, ali je poznato da će se električna "sedmica" proizvoditi u Dingolfingu, u Nemačkoj, dok će fabrika u Regensburgu biti dom električnog X1.

Godine 2023. bavarski proizvođač će pomenutim modelima dodati Seriju 5 na struju i električni MINI Countryman, prenose Auto News. Poput Serije 7, i električna "petica" će se praviti u Dingolfingu, dok će se električni Countryman izrađivati u Lajpcigu.

Govoreći nedavno o prodajnim rezultatima kompanije, izvršni direktor BMW-a, Oliver Cipse, rekao je da taj proizvođač automobila praktično ulaže sve u električna vozila.

"Potpuno smo posvećeni električnim automobilima gde god upotreba pogona na baterije ima smisla. Do 2023. našim kupcima ćemo ponuditi najmanje jednu potpuno električnu opciju u gotovo svim segmentima naših vozila, a u narednih 10 godina cilj nam je da na tržište lansiramo ukupno oko 10 miliona čisto električnih vozila."

BMW će nakon toga, u periodu do 2025, predstaviti svoj prvi model zasnovan na "Neue Klasse" mehaničkoj platformi koja je prvenstveno dizajnirana za električna vozila, ali takođe podržava dizel, benzinske i plug-in hibridne pogone. Koristiće ga različiti modeli brendova BMW-a i Rolls-Royce.

"Naša nova arhitektura vozila beskompromisno je električna, bilo da se strujom napaja iz baterija ili vodoničnih gorivnih ćelija", rekao je Cipse.

"Neue Klasse dolazi sa novom IT i softverskom arhitekturom, kao i sa novorazvijenim električnim pogonom visokih performansi i novom generacijom baterija."

U BMW-u se nadaju da će kupcima isporučiti oko dva miliona potpuno električnih vozila do kraja 2025. godine i žele da ona čine najmanje 25 odsto ukupne prodaje.

Izvor: B92.net

Render: arhiva / Autocar.co.ukčitanja : 379Komentari