home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault 4ever

Kao i mnogi drugi proizvođači, i Renault je nedavno otkrio svoju strategiju elektrifikacije. Plan je da 90 posto ukupne prodaje u Evropi do 2030. godine budu EV-ovi u celoj grupi. Jedan od glavnih biće već potvrđeni električni kompaktni crossover Renault 4ever, koji bi trebalo da bude predstavljen do polovine ove decenije.

Renault 4ever

Kako piše Jutarnji.hr, novi 4ever bi trebalo da koristi proizvodnu liniju Renaulta 5 koji se očekuje 2023. godine i Megana E-Tech koji u prodaju stiže sledeće godine. Koristiće dakle CMF-BEV platformu, a očekujemo i veće dimenzije, prostraniju kabinu i plastične obloge oko karoserije. Uz ovo, Renault je takođe potvrdio električno komercijalno vozilo inspirisano Renaultom 4 Fourgonetteom, koje će deliti većinu delova s 4everom.

Renault 4ever

Nova CMF-BEV platforma će koristiti novu vrstu baterije s tehnologijom nikla, mangana i kobalta (NMW), koja će se proizvoditi u Francuskoj kroz partnerstva Renault grupe. Ista će biti sposobna za povećani raspon uz niže proizvodne troškove u poređenju s aktuelnim električnim vozilima.

Renault je ranije prikazao samo prednji deo očekivanog EV-a. Renault 5 i 4ever će se dizajnerskim jezikom razlikovati od ostatka asortimana. Prema Laurence van den Ackeru, reč je o odluci da zadrži par automobila jedinstvenim – nešto slično što je Ford učinio s Broncom i Mustangom.

Što se tiče pogonskih sklopova, priča se o R5 elektromotoru s pogonom na prednje točkove, koji će biti i baza budućem Alpine hot-hatchu. Iako će 4ever biti predstavljen tek za nekoliko godina, koncept bismo mogli da vidimo i mnogo pre zvanične premijere proizvodne verzije.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 510Komentari