home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polestar O2

Polestar O2 je za sada koncept automobil, ali britanski mediji pišu da će oko 2025. godine stići i njegova serijska verzija.

„Naš portfolio u budućnosti će biti mešavina električnih SUV-ova, brzih vozila i automobila kao što je O2 roadster“, rekao je izvršni direktor Tomas Ingenlat za CAR magazin na Goodwood festivalu brzine 2022. „To nije leteći tanjir – to je naša težnja da ovu vrstu proizvoda ubacimo u naš portfolio.“

Polestar O2

„Polestar O2 otvara vrata naše tajne odaje budućeg potencijala. Ovo je ukus onoga što možemo da dizajniramo i konstruišemo sa talentom i tehnologijom koju imamo u kući. Izgleda neverovatno, a mogućnost da spustite krov i ne čujete motor obećava vrhunsku senzaciju“, dodaje Ingenlat.

O2 mnogo liči na koncept Polestar Precept, koji će postati serijski Polestar 5 – što ne bi trebalo da bude iznenađenje, pošto dele istu platformu (iako imaju različita međuosovinska rastojanja). Otprilike je iste širine i visine kao Precept, ali je 400 mm kraći.

Polestar O2

Polestar kaže da bi O2 trebalo da ima dinamičan sportski odziv i linearan osećaj, zahvaljujući čvrstoj aluminijumskoj šasiji. „Zaista možemo da prilagodimo ovu arhitekturu da ispuni različite ciljeve“, rekao je Pit Alen, šef razvoja i istraživanja u Polestaru UK.

Planirano je da O2 uključuje dva elektromotora, pogon na sve točkove i da nudi ogroman potencijal performansi: moguće je dobiti kombinovanih 872 KS, što ga čini potencijalno super brzim kabrioletom.

Polestar se u unutrašnjosti fokusirao na održivost. O2 koristi novi termoplastični mono-materijal (u suštini materijal napravljen od samo jedne stvari za lakšu reciklažu), a metalne komponente su takođe označene za lakšu ponovnu upotrebu.

Iskustvo vožnje u Polestaru O2 je predviđeno da bude živahno, lagano i puno samopouzdanja. Predvidljivost i razigranost su srž uzbudljive, živahne vožnje. Čvrsta kontrola karoserije, visoka krutost i intuitivna dinamika su inherentne prednosti platforme od aluminijuma koja je prilagođena sa Polestara 5, a koju je interno razvio Polestarov tim za istraživanje i razvoj u Velikoj Britaniji. Visok kvalitet i krutost aluminijumske platforme su usmereni ka povećanom dinamičkom odzivu.

Jasno povezan sa konceptnim automobilom Polestar Precept, ali sa svojim posebnim karakterom, izgled Polestara O2 pokazuje kako se Polestarov dizajnerski rečnik može prilagoditi različitim stilovima karoserije sa snažnom porodičnom sličnošću. Niska i široka karoserija čvrstog stava, kompaktan dizajn kabine 2+2, minimalni prepusti i dugačko međuosovinsko rastojanje, pokazuju klasične proporcije sportskog automobila, ali sa jasno modernim, električnim osećajem.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 316Komentari