home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW M2

Dok čekamo da vidimo novi "standardni" M2, BMW već radi na snažnijoj verziji.

Potpuno novi BMW M2 će biti predstavljen u oktobru. Druga generacija kompaktne sportske ikone je već viđena tokom testiranja u standardnoj formi, kao i sa BMW M Performance delovima, a očekuje se da će njegov redni šestocilindraš razvijati oko 440KS i biti uparen s manuelnim menjačem. Biće to poslednji automobil ove "vrste" jer će svaki naredni M model imati neku vrstu hibridne tehnologije.

Međutim, dok čekamo da vidimo standardni model, čini se da BMW već radi na još snažnijoj verziji koja će nositi oznaku CS ili CSL.

Autocar piše da su već viđeni prototipovi ovog modela u BMW-ovoj centrali u Minhenu te da imaju agresivniji izgled prednjeg i zadnjeg dela, a to je očigledno uprkos kamuflaži koju su nosili. Prototipovi navodno imaju i M Performance zadnji spojler, ali ne i trapezoidne završetke izduvnih cevi, nego standardna četiri završetka.

M2 CS/CSL poseduje integrisani obruč kao zaštitu od prevrtanja umesto potpunog zaštitnog kaveza kao u slučaju prethodnog prototipa M2 CSL.

Novi M2 će pokretati redni šestocilindraš s turbopunjačem, odnosno S58 motor koji se nalazi i u aktuelnim modelima M3 i M4. U standardnoj formi, M2 bi trebalo da razvija 444KS kao i F87 M2 CS, ali se očekuje da će snažniji CS ili CSL isporučivati do 473KS.

Dok bi standardni M2 mogao da ima opciju M xDrive pogona na sva četiri točka, CS/CSL će slati snagu na zadnje točkove putem odličnog BMW-ovog osmostepenog automatskog menjača. O ručnom menjaču nema reči, a bio je dostupan u starom modelu CS, tako da bi ovo na kraju mogao da u stvari bude CSL.

Novi M2 će pozajmiti kočioni sistem od modela M3 i M4, ali se još veća zaustavna moć očekuje u slučaju modela M2 CS/CSL.

Izuzetno važna je i težina. Prethodni CS je bio malo teži od standardnog M2 modela, ali ako nova verzija bude nosila oznaku CSL, onda bi morala da ide na striktniju dijetu kako bi skinula bar sedamdesetak kilograma i zaslužila epitet "lightweight".

Međutim, očekuje se da će i dalje biti teži od aktuelnog modela zbog CLAR platforme koju deli s većom braćom.

Novi M2 bi trebalo da bude predstavljen 11. oktobra, dok se CS/CSL zbog rane faze razvoja očekuje naredne godine. To bi bilo s godinom zakašnjenja za BMW-ovim proslavama 50. godišnjice koje su do sada dale M4 CSL i M3 Touring, a dolaze i produkcijski BMW XM SUV, M2 te potpuno novi BMW 3.0 CSL Homage.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto: BMWčitanja : 328Komentari