home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
BMW iX9

BMW je predao aplikaciju iz koje se vidi da namerava da proizvede četiri potpuno nova električna SUV-a.

Reč je o modelima iX6, iX7, iX8 i iX9, čija imena su registrovana u Nemačkoj, a koja slede BMW-ov način imenovanja električnih SUV-ova.

Ova imena su se prvi put pojavila pre pet godina, ali pre nego što je elektrifikacija uzela zamah u industriji. Aplikacija za zaštitu imena je pokazatelj da je BMW intenzivirao razvoju svoje ponude električnih SUV-ova, piše Klix.

Svi pomenuti modeli su veći od modela iX3, a iX6 je verovatno vozilo srednje veličine dok ostali pripadaju full-size segmentu. Međutim, dok iX6 i iX7 lako imaju smisla, manje je jasno koju formu će uzeti iX8 i iX9.

BMW iX6 bi trebao da bude električni SUV u stilu coupea dizajnom sličnog modelu X6. Zanimljivo, nema nagoveštaja oznake iX4, ali glasine govore da će ovaj model zaista stići i zameniti konvencionalni X6 te da će biti baziran na platformi Neue Klasse.

O iX6 se i ranije pričalo, ali njegov dolazak se očekuje tek u aprilu 2028. godine. S obzirom na to da će verovatno veličinom odgovarati modelu iX, očekuje se da će ga pokretati dva električna motora koja će isporučivati više od 600 KS u najsnažnijoj verziji. Manje snažna verzija sa zadnjim pogonom je takođe moguća.

BMW iX7 će biti električna verzija modela X7 s tri reda sedišta, a ovaj model je potreban da bi bio rival Mercedesovom SUV-u EQS. Ipak, očekuje se tek u avgustu 2027. godine. Kao jedan od flagship SUV-ova iz BMW-a, trebalo bi da snagom bude blizak i7 sedanu koji razvija 536KS.

Model iX8 će imati padajuću liniju krova i oštriju dinamiku vožnje u odnosu na iX7. Materijali i tehnologija u unutrašnjosti će biti vrhunski, odnosno najbolji, ali u ovom slučaju neće biti fokus na performansama kao u slučaju modela XM. S obzirom da je potpuno električan, iX8 neće direktno kanibalizovati prodaju modela XM koji je u stvari plug-in hibrid s V8 motorom.

Poslednji u nizu je iX9, električni SUV s tri reda sedišta pozicioniran iznad modela iX7. X7 je trenutno najduži model u ponudi BMW-a, ali postoje još veći SUV-ovi kao što su Rolls-Royce Cullinan i Cadillac Escalade ESV.

Iako jej Rolls-Royce u vlasništvu BMW-a, za očekivati je da iX9 bude pozicioniran kao najbolji BMW-ov SUV s ogromnom cenom i neuporedivom udobnošću. Biće manje sportski u odnosu na manje iX modele, a zadnja sedišta će biti opremljena svim "BMW-ovim igračkama" uključujući biskopski ekran koji je debitovao u novoj Seriji 7. Rolls-Royce takođe prelazi na električne modele, tako da bi iX9 mogao da ima dosta zajedničkog s budućim električnim Cullinanom.

Očekuje se da će svi električni SUV-ovi usvojiti BMW-ov dizajnerski jezik za električna vozila poput plavih detalja za eksterijer i oznake te unikatnih grafika instrumenata.

Kada stižu iX8 i iX9, za sada nije poznato, ali se ne očekuju pre manjih modela.

Izvor: Klix.bačitanja : 1099Komentari