home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche 911

Porsche je danas i zvanično potvrdio da se u njihovim planovima nalazi i hibridna verzija 911-ice.

Taj budući benzinsko-električni sportski automobil je samo jedan od nekoliko planiranih noviteta, uključujući veliki električni SUV koji će se u gami Porschea nalaziti iznad modela Cayenne.

„Odlučili smo da će postojati i neka hibridna verzija za 911. Uspeli smo da je detaljno testiramo prošle godine i prilično smo oduševljeni voznim sposobnostima i upravljanjem. Verujemo da ga očekuje velika budućnost“, otkrio je šef Porschea Oliver Blume.

Međutim, još uvek nema reči o tome kada ćemo u stvari videti prvi serijski hibrid 911, mada neke glasine kažu da je sledeći GT2 RS jedan od hibrida koji su u planu.

Šestocilindrični motor je za sada bezbedan jer električni 911 trenutno nije planiran.

„911 će biti ponuđen kao automobil sa [motorom sa unutrašnjim sagorevanjem] što je duže moguće“, naglasio je Blume.

Sem toga, nemačka kompanija ostaje odlučna da isporuči prve primerke električnog Macana tokom 2024. Njegov razvoj je u toku, više puta su uhvaćeni i maskirani prototipovi širom sveta, mada je lansiranje bilo odloženo zbog pitanja softvera.

Porsche Macan

Porsche je takođe potvrdio da će Cayenneov naslednik biti električni SUV, ali konkretni detalji o ovom modelu još nisu objavljeni.

Pre toga, aktuelni Cayenne će tokom 2023. proći kroz „jednu od najsveobuhvatnijih modifikacija u našoj istoriji“, navode rukovodioci. Lista promena će uključivati novu šasiju i tri plug-in hibridna pogona dizajnirana za veći domet samo na električni pogon.

U vezi velikog SUV-a koji će se u paleti Porschea smestiti iznad Cayenna, u pitanju je model kodne oznake K1 koji po rečima kompanije ilustruje ono što se naziva „koncept novog vozila“. Biće izgrađen na platformi pod nazivom SSP Sport, a nudiće „snažne performanse, automatizovane funkcije vožnje i potpuno novo iskustvo iznutra“.

Porsche K1

K1 se razvija pre svega za američko i kinesko tržište. „U ovom segmentu posmatramo rastuće fondove profita, posebno u Kini i Sjedinjenim Državama“, rekao je Blume.

Na kraju, električna Serija 718 će biti dostupna od sredine decenije.

Porsche Mission R Concept

Sve u svemu, Porscheova ponuda električnih modela će do 2030. godine činiti 80 posto od njihove ukupne produkcije.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 438Komentari