home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : www.politika.co.yu

Granični prelaz Dobrakovo kod Bijelog Polja između Srbije i Crne Gore već dva dana gotovo potpuno je paralisan kilometarskim kolonama automobila i kamiona zbog naplate ekološke takse i kontrole putnika kojima je ograničen unos prehrambenih proizvoda u Crnu Goru. Na ulazak iz Srbije, kako su nam posvedočili neki od turista, čeka se satima, a mnogo je i putnika koji su tek na granici saznali da u Crnu Goru ne smeju da unose više hrane od onoga što je vladinim uredbama propisano.

Zbog naplate eko-takse juče su probleme imali i vozači desetak kamiona koji su takođe tek od službenika Ministarstva turizma na granici saznali da moraju da plate 150 evra kako bi ušli u Crnu Goru.

Crnogorska vlada je donela uredbu kojom se propisuje da su od 15. juna ove godine svi vlasnici vozila koja saobraćaju kroz Crnu Goru obavezni da plate eko-taksu i to od deset do 150 evra, u zavisnosti od kategorije vozila. Zbog toga je Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine angažovalo 138 novih službenika koji će na graničnim prelazima ubirati ovu naknadu. Građani Crne Gore eko-taksu će plaćati prilikom registracije vozila, dok će stranci to morati da urade na graničnim prelazima. Nakon uplate, svi će dobiti nalepnicu koja će vredeti do 14. juna sledeće godine, bez obzira na datum kada je izdata, a moraće da je zalepe u desni gornji ugao vetrobranskog stakla.

Putnička vozila plaćaju eko-taksu deset evra, manji i veći kombiji 30 i 50 evra, autobusi 80 evra, a sva teretna vozila, u zavisnosti od zapremine motora i nosivosti, plaćaju eko-taksu od 80 do 150 evra.

„U slučaju da neko odbije da plati tu nadoknadu, neće moći da uđe u Crnu Goru”, kaže portparol Ministarstva turizma Jelena Paović. „Imaćemo asistenciju policije, s kojom ostvarujemo izuzetno uspešnu saradnju od samog početka realizacije ovog projekta.”
Crnogorski ministar turizma Predrag Nenezić kazao je juče da će država po ovom osnovu zaraditi oko 20 miliona evra, te da će „sva sredstva koja budu prikupljena od eko-naknade biti usmerena na realizaciju projekata za očuvanje životne sredine”, ali nije precizirao o kojim je konkretno projektima reč.    

On, takođe, ističe da je eko-taksa uvedena „u skladu sa obavezama koje proizlaze iz sprovođenja multilateralnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, reformi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i preporuka Svetskog saveta za turizam i putovanja”.

Pored naplate ekološke takse, putnicima život zagorčavaju i odredbe novog zakona o bezbednosti hrane, koji je Skupština Crne Gore usvojila krajem prošle godine. 

Prema ovom propisu, turisti u Crnu Goru mogu uneti najviše kilogram deklarisane hrane spremne za upotrebu, kao i ukupno kilogram sušenog voća ili povrća, gljiva, sirove kafe, začina i čajeva. Dozvoljeno je unošenje i pet litara flaširane vode u originalnoj ambalaži, litar alkoholnog pića sa deklaracijom i još dva litra bezalkoholnog pića.

Pored već pobrojanog, mogu biti uneti i proizvodi za ishranu dece i dijetetska hrana koja se koristi iz zdravstvenih razloga, „pod uslovom da ti proizvodi ne zahtevaju poseban način čuvanja”.

Kako će se nove odredbe o ograničenom unosi hrane i pića u Crnu Goru, te naplata ekološke takse odraziti na turističke aranžmane, za sada je teško predvideti, jer se najveći broj gostiju očekuje u julu i avgustu, ali se već mogu čuti najave agencija iz Srbije koje predviđaju da bi ove mere turiste mogle preusmeriti prema Grčkoj, Bugarskoj ili Turskoj.

Autor : Đorđe Brujićčitanja : 1130Komentari

Neću da se nerviram oko gluposti. Nisam osoba koja bi se inatila za 1o evra, ali ću ipak radije ići negdje drugo a ne u Crnu Goru. Oni neka uživaju, bez mene i neka iduće godine zaposle novih 138 radnika da pakuju čisti crnogorski zrak.

Autor donna 17 Jun 2008, 12:16

Oni ne mogu u "Evropu" pa uvedose svoju verziju evropskog "zelenog kartona" i nekakva karantin ogranicenja za hranu kao Australija. Pateticni su. Ne znaju da zarade vec samo da harace i otimaju

Autor ChedaADELAIDE 17 Jun 2008, 12:55

pljačka i harač

Autor west 18 Jun 2008, 12:16

Pa zar na svojoj braci da zaradjuju tolike pare? I hranu da ne mozemo da unesemo koliko nam je potrebno vec i kroz to da nas pljackaju? Sramota!!!

Autor Vladimir 13 Jul 2008, 15:09

Vladimire, ko ce kome ako ne svoj svome.... :D ta, njihova drzava, njihovo pravo.... sta da se radi. Uzmi ili ostavi, takav je zivot.

Autor hyperblogger 13 Jul 2008, 15:24

Eko taksa u drzavi koja nije nimalo, nimalo cista. Gde idu te pare?

Ma ne vredi o tome uopste pricati.. idite negde drugo i odmorite se kao posten svet. Crna Gora je preskupa, usluga je nikakva. To odlicno znam.

Smesni su...

Autor altamoda 13 Jul 2008, 15:33

Smijesni ste vi sto vam je zao 10 eura dati. To postoji da bi se ovakvi turisti i izbjegli. 1 tona hrane i ajmo na more. Plati pa se klati.

Autor Rave92 20 Jul 2008, 11:05