home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Jugo odlazi u penziju

30 Jul 2008 - 11:19 Vesti Link

Izvor : Večernje novosti

Proizvodnja “juga” i ostalih modela iz domaćeg programa, umesto 2010. godine, biće obustavljena do početka naredne. Oko hiljadu radnika “Zastavine” fabrike automobila, pod nadzorom italijanskih stručnjaka, već od septembra počinje raščišćavanje pogona u kragujevačkoj fabrici, kako bi se instalirala savremena oprema za proizvodnju novog “Fijatovog” programa. U isto vreme počinje i dogradnja linije za proizvodnju “zastave 10”, a nakon kraće pauze zbog dogradnje montažne trake, kreće proizvodnja ovog modela pod oznakom “punto”, a kasnije i “topolina”, odnosno “fijata 500”.
Proizvodnja “stojadina”, “juga” i “floride” gasiće se postepeno, a istovremeno će se uvoditi novi program proizvodnje. Prvo će se dograditi lakirnica i osloboditi prostor pogona mehaničke obrade kao i deo preseraja. Time će se stvoriti preduslovi za proizvodnju novog programa i smestiti najbitniji komponentaši iz Italije, kao što je “Mareli”.
Upotrebljive mašine iz ovih pogona biće premeštene u druge “Zastavine” fabrike za proizvodnju rezervnih delova, poput “21. oktobra”. Postoji mogućnost da se jedan broj izmesti u somborsku fabriku specijalnih vozila, kako bi se u narednih sedam godina ispoštovala zakonska obaveza da se proizvode rezervni delovi za stari program.
Do 2010. godine nova fabrika, koja će nastati na temeljima “Zastave”, biće osposobljena za proizvodnju 300.000 vozila “A” i “B” klase, što će, prema svetskim standardima, uposliti oko 30.000 radnika. Najviše će biti angažovano u samoj Fabrici automobila, oko 8.000. Ostali će biti angažovani u pratećoj industriji koja će uglavnom biti locirana u krugu od 50 kilometara oko Kragujevca. Moguće je da će samo deo za proizvodnju elektronske opreme biti smešten u Nišu.
Sa instaliranjem najsavremenije svetske opreme kreće i izgradnja niza objekata koji nisu direktno vezani za proizvodnju automobila. U krugu “Zastave” biće izgrađena nova “Energetika”, iz arteskih bunara će se obezbediti tehnička voda za fabriku. Grade se nove trafostanice, a u infrastrukturu u naredne tri godine biće investirano oko 300 miliona evra.
Dolazak “Fijata” znatno će povećati frekvenciju šlepera na kragujevačkim ulicama. Procene su da će se kretati i do 400 šlepera tokom jednog dana.
Prema rečima Nebojše Vasiljevića, člana Gradskog veća zaduženog za resurse, grad spremno dočekuje Italijane.
- Povezivanjem dve magistrale - Petrovačke sa Lepeničkim bulevarom, biće završeno do kraja ove godine, a to će rasteretiti saobraćaj u centru grada - kaže Vasiljević. - Već 2011. se očekuje i završetak severne obilaznice. Završetak radova na putu Kragujevac - Batočina, takođe bi trebalo da olakša transport budućih “Fijatovih” vozila i brži izlazak na međunarodni autoput E-75. U planu su i obnova i izmeštanje železničkog saobraćaja do Lapova, kao i aktiviranje kraka pruge koji prolazi kroz “Zastavu”.

SINDIKALCI I ENGLESKI

Sindikati “Zastavine” fabrike automobila juče su u Ministarstvu ekonomije dobili na uvid radnu verziju ugovora između države Srbije i italijanskog proizvođača automobila, koji će se najverovatnije sutra naći pred ministrima vlade.
Prema rečima Zorana Mihajlovića, predsednika Samostalnog sindikata Fabrike automobila, radna verzija ugovora je na engleskom jeziku. Tako, za sat vremena sindikalci nisu mogli da se upoznaju sa svim detaljima. - U ponedeljak, na sasatnku sa ministrom Dinkićem, dobićemo konačnu verziju. Imamo uverevanja da će 3.000 radnika Fabrike automobila biti sukcesivno angažovano na novom proizvodnom programu, oko 500 u kooperantskim firmama, a oko 300 će primati punu platu dok im se ne nađe odgovarajuće radno mesto - kaže Zoran Mihajlović.čitanja : 2179Komentari

"a kasnije i “topolina”, odnosno “fijata 500”."
Pa jel topolina ili fijata 500? Ili-ili.

Autor igi 30 Jul 2008, 11:42

ode jugic... :(

Autor hyperblogger 30 Jul 2008, 12:40

Krajnje je vreme da se u Srbiji proizvode automobili svetske klase. Mozda u buducnosti konstruktori i naprave neki najnoviji YUgo, kao sto su to uradili i sa fiatom 500 (popularni Fica ).

Autor pcigrice.blog.co.yu 30 Jul 2008, 14:58