home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Američki "Ford" objavio je da je dostigao ranije utvrđen cilj o otpuštanju 15 odsto stalno zaposlenih u severno-američkim fabrikama, u skladu sa planom stabilizacije poslovanja, kao i da je spreman za dalje kresanje radne snage ukoliko bude potrebno.

Predsednik "Forda" za poslove u Americi Mark Filds izjavio je da je kompanija bila prinuđena da donosi "teške odluke", ali da je od toga imala koristi. On je to rekao novinarima u sredu u Detroitu na predstavljanju novih "Fordovih" modela za 2009. godinu.

"Ford" je 2007. godine zapošljavao ukupno oko 250.000 radnika.

Da bi bili konkurentni na svetskom tržištu "nastavićemo da i dalje analiziramo unutrašnju strukturu i da je procenjujemo u odnosu na spoljno okruženje," rekao je Filds.

"Ford", koji je zabeležio gubitak od 8,7 milijardi dolara u drugom tromesečju, objavio je plan uvođenja šest evropskih modela vozila na severno-američko tržište i najavio da će pretvoriti fabrike za izradu dostavnih kamiona u pogone za montažu manjih i štedljivijih putničkih automobila.

Plan restrukturisanja, koji "Ford" primenjuje poslednjih godina, usvojen je nakon što je uočeno da je potražnja "emigrirala" prema manjim vozilima u SAD zbog stalnog rasta cene benzina.

Uprava "Forda" najavila je da će ukupna ulaganja u razvoj najsavremenijih motora i sistema transmisije u narenih nekoliko godina biti najveća u istoriji kompanije.

"Ford" se fokusirao na benzinske motore kojima se pojačava ekonomičnost potrošnje goriva, ali će dobar deo novca biti uložen i u izradu drugih tipova motora koji koriste dizel, kao i na hibridne mašine.

U julu je prodaja automobila u SAD pala na najniži nivo u poslednih 16 godina. Naročito je snažno opao plasman velikih kamiona i sportsko-terenskih vozila.čitanja : 792Komentari