home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanska "Tojota" je danas saopštila da će od 1. septembra povećati cene dva hibridna modela svojih vozila na domaćem tržištu za tri odsto, usled rasta troškova sirovina.

U saopštenju za štampu te kompanije se navodi da će istovremeno poskupeti i neka druga komercijalna vozila i to za prosečno dva odsto, prenela je agencija Kjodo.

To je prvi put u poslednje 34 godine da "Tojota" povećava cene automobila koji nisu pušteni u prodaju kao nove verzije postojećih modela. Poslednji put se to dogodilo 1974., kad je japanska privreda bila u krizi zbog naglog poskupljenja nafte.

Cena hibridnog modela "Prijus" tipa S će biti povećana za tri odsto na 2.383.500 jena (14.650 evra), dok će hibridno sportsko-terensko vozilo "Harijer", verzija "Premijum S pekidž", poskupeti za isti procenat na 4.756.500 jena (29.200 evra), saopštila je "Tojota".

Taj najveći japanski proizvođač automobila je naveo da je primenio odlučne mere smanjenja troškova kako bi se suprotstavio velikom poskupljenju sirovina poput nafte, čelika i drugih metala.

"Nedavna velika poskupljenja sirovina su, međutim, bila veća nego što su 'Tojotine' mere za smanjenje troškova mogle da pokriju, pa je kompanija odlučila da promeni svoje maloprodajne cene komercijalnih i hibridnih vozila, u čijoj se proizvodnji koriste velike količine čelika i drugih metala", navodi se u saopštenju.

Izvor : Tanjugčitanja : 717Komentari