home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

U Rusiji će se ove godine prodati 1,83 miliona novih automobila strane proizvodnje, izjavio je direktor sektora za automobilsku industriju pri ruskom ministarstvu trgovine Aleksej Rahmanov.

Oko 19 odsto ruskog tržišta pokrivaju strana vozila proizvedena u ruskim fabrikama, a "čist" uvoz čini oko 47 procenata, rekao je on novinarima na Međunarodnom salonu automobila u Moskvi.

Prošle godine u Rusiji je prodato 1,66 miliona novih stranih automobila, prenela je ruska agencija Finmarket.

Govoreći o stanju automobilskog parka u Rusiji, Rahmanov je ukazao da samo 24 odsto automobila odgovara standardu "euro-2", dok se svake godine povuče tek četiri do pet odsto starih vozila.

Agencija za određivanje kreditnog boniteta "PrajsvoterhausKupers" prognozira da bi rusko automobilsko tržište ove godine moglo da bude najveće u Evropi. U slučaju da se nastavi tendencija iz prvog polugodišta, prodaja na ruskom tržištu će po količini premašiti onu u Nemačkoj, koja je prošle godine bila lider, i dostići 3,6-3,8 miliona automobila.

U prvom polugođu ove godine u Rusiji je prodato 1,64 miliona vozila, a u Nemačkoj 1,63 miliona, ali je tim brojem obuhvaćena i prođa polovnih automobila.

Druga konsalting kompanija "Ernst end Jang" ukazuje da je automobilsko tržište Rusije prošle godine poraslo više nego 1,5 puta, na preko 50 milijardi dolara.

Prema proračunima "Ernst end Janga", u Rusiji je lane prodato 2,4 miliona novih automobila, od čega 1,15 miliona na kredit.

Do 2012. godine rusko automobilsko tržište će narasti na 5,2 miliona automobila, od čega će 4,6 miliona biti nova vozila strane proizvodnje. Do tada će, po proračunima ove konsalting kompanije, Rusija po prodaji automobila prestići Nemačku i Italiju i postati najveće evropsko tržište.

Svaki sedmi automobil u Rusiji nemačke proizvodnje

Svaki sedmi automobil koji se registruje u Rusiji proizveli su nemački automobilski koncerni, izjavio je predsednik Unije automobilske industrije Nemačke (SAP) Matias Visman na salonu automobila u Moskvi.

Podaci SAP pokazuju da nemački proizvodjači očekuju "kolosalni rast" ruskog tržišta, prenela je agencija Itar-Tas.
   Rusko tržište automobila ove godine bi trebalo, prema proceni stručnjaka SAP, da se uveća oko 25 odsto, na 3,1 miliona jedinica, dok će nemački udeo biti za trećinu veći (465.000 vozila).
   Nemački proizvodjači - "Mercedes", BMV i "Audi" - već sada zauzimaju 60 odsto automobilskog tržišta Rusije.
   Kako je izjavio Visman, jedan od vodećih nemačkih automobilskih koncerna, "Folksvagen", planira da u Rusiji ove godine proda 145.000 automobila, ili 80 odsto više nego 2007. godine.
   Član upravnog odbora koncerna Detlef Vitig je potvrdio da "Folksvagen", koji je u početku zaostajao za drugim nemačkim proizvodjačima po prodaji na ruskom tržištu, planira da u periodu od 2009. do 2011. godne uveća prodaju na oko 200.000 automobila.
   On smatra da bi za četiri godine ta kompanija u Rusiji mogla da proda izmedju 250.000 i 300.000 automobila. Ambiciozni cilj koncerna je da u perspektivi postane prodavac broj jedan u Rusiji, što nije jednostavno, ako se zna da je prošle godine na ovom tržištu učestvovao sa svega 3,3 odsto.
   Sa proizvodnih traka fabrike "Folksvagena" u ruskoj Kalugi trebalo bi ove godine da sidje 66.000 automobila, medju kojima su modeli "pasat", "oktavija" i "fabija".
   Iduće godine fabrika u Kalugi, u čiju je izgradnju uloženo 500 miliona evra, radiće punim kapacitetom i godišnje će prozvoditi 150.000 automobila, a zbog rastuće tražnje korporacija već  sada planira  proširenje kapaciteta.
   Dok su ruski proizvodjači automobila, predvodjeni "Avtovazom", pre samo nekoliko godina držali oko 90 odsto ruskog tržišta, strani proizvodjači su ih do sada prestigli i osvojili dve trećine tržišta.
   Pored Kine i Indije, rusko automobilsko tržište je, sa godišnjim rastom od oko 30 odsto, medju vodećim u svetu.
   Motorizacija širokih slojeva stanovništva je tek krenula, navodi agencija DPA, ukazujući da na hiljadu stanovnika u Nemačakoj dolazi 500 automobila, a u Rusiji tek 200.
   Nemački automobilski koncerni su prodšle godine u svojim fabrikama širom sveta proizveli 11 miliona putničkih automobila i 1,2 miliona drugih transportnih sredstava.

Izvor : Tanjugčitanja : 3394Komentari