home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Pruzeto sa : Blic.co.yu

Italijanska kompanija "Fijat" će svoje proizvodne linije iz Poljske i sa Sicilije preseliti u Kragujevac. Izmeštanje celokupne tehnologije za proizvodnju dva već promovisana modela automobila će započeti krajem ove godine, jer će ugovor o prodaji srpske auto-industrije biti potpisan, kako je planirano, početkom oktobra.

Kako je za „Blic“ izjavio predsednik Samostalnog sindikata „Zastava automobila“ Zoran Mihajlović, „jasno je da će se iz Poljske premestiti linija novog „fiće“, dok će iz Italije stići tehnologija za „grande punto“.

- Sastali smo se sa predstavnicima sindikata „Fijatovih“ fabrika u Italiji, Brazilu, Turskoj, Poljskoj i Indiji. Jasno nam je da se u Kragujevcu neće, barem u prvo vreme, praviti neki nov model, već će se sklapati automobili koji su već na tržištu. Ceo posao instaliranja novih mašina i linija će trajati oko dve godine, tako da prve „Fijatove“ modele iz Kragujevca možemo da očekujemo tek 2010. godine - kaže Mihajlović.
Plata radnika koji budu zaposleni u novim „Fijatovim“ pogonima neće biti manja od iznosa potrošačke korpe u Srbiji. Tako bi ona danas, kako tvrdi Zoran Mihajlović, bila veća od 40.000 dinara. To je, kako tvrdi on, „pravilo koje važi u svim državama u kojima ‘Fijat’ ima svoje fabrike“. Zna se i da će u novoj fabrici automobila, zbog uvođenja moderne tehnologije, uglavnom robotizovane, biti mesta u početku samo za 2.700 radnika. To znači da će oko 1.000 onih koji danas rade u „Zastavi“ biti tehnološki višak.
- Socijalnim programom je predviđeno da oni kojima je preostalo pet godina do penzije dobiju 3.250 evra i da do penzionisanja primaju 60 odsto od prosečne plate u republici. Njih je već sada oko hiljadu, tako da većih socijalnih potresa neće biti. Koliko smo mi iz sindikata upoznati, „Fijat“ će već 2011. godine uposliti ukupno 7.500 radnika, koji će proizvoditi oko 300.000 automobila namenjenih uglavnom izvozu u zemlje Evropske unije. Tako će se otvoriti nova radna mesta pre svega za nove, mlade radnike, obučene za rad na modernim mašinama - kaže Zoran Mihajlović.
Sindikat metalaca Srbije očekuje, nakon potpisivanja strateškog ugovora sa „Fijatom“, pre svega velike potrese u fabrikama koje su do sada radile za „Zastavu“. U kooperantskim firmama će bez posla ostati oko 30.000 radnika, jer će nacionalni proizvodni program biti ukinut do početka naredne godine.

Autor : N.Radišić čitanja : 1057Komentari