home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Vlada Srbije saopštila je da je danas osnovano zajedničko preduzeće "FIAT automobili Srbija" i u skladu sa zakonom registrovano u Agenciji za privredne registre.

Osnivanju i registraciji zajedničkog preduzeća prethodila je telefonska sednica Vlade Srbije na kojoj je usvojen Ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva za proizvodnju putničkih automobila "FIAT automobili Srbija d.o.o." sa sedištem u Kragujevcu, a na osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju između Republike Srbije i "FIAT Grupe".

U novoosnovanom preduzeću Republika Srbija ima udeo u iznosu od 33 odsto, a "FIAT Grupa" udeo od 67 odsto kapitala.

Početni osnivački kapital društva iznosi 700.000 evra, od čega "FIAT Grupa" uplaćuje 469.000 evra, dok je Republika Srbija danas uplatila 231.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ostatak osnivačkog kapitala društva biće uplaćen od strane "FIAT Grupe" i Republike Srbije najkasnije do proleća 2009. godine, u skladu sa Ugovorom o zajedničkom ulaganju koji je zaključen 29. septembra ove godine.

Ukupan ulog FIAT-a u novoj kompaniji, predviđen Ugovorom, jeste 200 miliona evra u novcu, dok ulog Republike Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima.

Upravni odbor zajedničkog preduzeća ima sedam članova, od kojih su dva predstavnici Republike Srbije: savetnik predsednika Srbije Biserka Jeftimijević Drinjaković i savetnik potpredsednika Vlade Srbije Luka Andrić.

Ostalih pet članova su predstavnici italijanskog FIAT-a: potpredsednik FIJAT grupe Alfredo Altavila, direktor novoosnovanog preduzeća "FIAT automobili Srbija" Djovani De Filipis, potpredsednik "FIAT Grupe" za proizvodnju Stefan Keter, finansijski direktor "FIAT Grupe automobili" Ričard Palmer i direktor za međunarodne operacije "FIAT Grupe automobili" Silverio Bonfiljioli, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Izvor : Tanjug.co.yučitanja : 1317Komentari