home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Savezna kancelarka Angela Merkel sastaće se danas sa rukovodstvom automobilskog koncerna Opel koji je zatražio da mu vlada pruži finansijsku podršku vrednu bar milijardu evra da bi izbegao propast.

Opelu, koji ima 27.500 zaposlenih, preti opasnost da propadne zbog teške krize u kojoj se našao američki koncern Dženeral Motors (General Motors, GM) kojem pripada nemački proizvođač automobhila.
Kancelarka Merkel razgovaraće sa šefom Opela, šefom GM-a za Evropu i predstavnikom zaposlenih. Koncern traži, kako pišu mediji, da mu federacija i savezne pokrajine priskoče u pomoć sa kreditnim garancijama od najmanje jedne milijarde.
Ekonomski stručnjaci su protiv davanja kreditnih garancija Opelu u ovom trenutku, smatrajući da postoji opasnost da se gubici matičnog kocerna prebace u Nemačku i da za njih onda mora da bude nadležna država.
Opel je u više fabrika u Nemačkoj već znatno smanjio ili privremeno obustavio proizvodnju. Kriza tog koncerna ugrožava i više desetina hiljada radnih mesta u fabrikama koje proizvode delove za automobile.
Ministri finansija i privrede Per Štajnbruk (Peer Steinbruck) i Mihael Glos (Mićael) naglasili su da je bitno da se zna da bi novac eventualno odobren Opelu ostao u Nemačkoj, ali su se istovremeno i izjasnili protiv paušalnog paketa pomoći domaćoj automobilskoj industriji.
Navedeno je da bi takav program bio besmislen, jer država ionako ne može da nadoknadi privatnu kupovnu moć, a i ne može da preuzme odgovornost za greške automobilske industrije.
Predstavnici Opela naglašavaju da zatražene garancije žele da iskoriste samo u slučaju da matični koncern u SAD zaista propadne i da ne mogu da se sprovedu planirane investicije. Istaknuto je da je koncern potpuno platežno sposoban u ovom trebnutku.
Demokrate u američkom Kongresu danas nameravaju da podnesu nacrt zakona koji bi omogućio da i automobilska industrija dobije pristup paketu pomoći od 700 milijardi dolara koja je odobrena američkim bankama. Međutim, sada već bivši predsednik Džordž Buš (George Bush) i republikanci protive se za sada tom predlogu.

Autor : Beta.co.yučitanja : 808Komentari

Prije nekoliko dana sam pricao sa prijateljima o Opelu i bili smo uvjereni da je Opel jedini proizvođač koji samostalno može opstati u trenutnoj krizi (broj prodanih vozila, servisi, odlicne garancije, dobra kvaliteta i sve to za finu cijenu), ali sta je sad ovo...

Autor Bravo 17 Nov 2008, 16:47