home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Porodica Pininfarina prodaće svojih 50.6% kompanije kako bi omogućila kompaniji da se izbori sa dugom od preko 800 miliona dolara.

Kompanija Pininfarina objavila je da će prekinuti dizajniranje po ugovorima koje imaju sa vodećim svetskim proizvođačima kako bi se mogli posvetiti svojoj liniji električnih automobila, projekat koji su predstavili sa B0 konceptom izloženim u Parizu (na slici).

Porodična kompanija Pincar, prodaće svoje deonice i odabrati savetnika najkasnije do 28.02.2009. godine. Takođe su obećali da će obezbediti 180 miliona dolara kako bi kompaniji Pininfarina obezbedili neophodna sredstva za poslovanje u 2009. godini. Ukoliko ne uspeju u tome, Pininfarina će se naći u bezizlaznoj situaciji uz povećanje ionako ogromnog duga.

Udar na inače izuzetno uspešnu kompaniju, koja je svojim radom stekla status ikone dizajna u auto industriji, nastao je sa lošom prodajom novih automobila u prošloj godini, a isti trend se očekuje i u 2009. godini. Drugi važan faktor koji je doveo do sadašnje situacije je i tragična smrt Andrea Pininfarine, koji je bio na čelu kompanije. Njegova smrt je žestoko uticala na kompaniju koja je očigledno bila nespremna na takvu situaciju.

Za sada nije poznato šta će biti sa postrojenjima u kojima se radio Alfa Romeo Brera i Alfa Romeo Spider u Italiji, kao ni sa postrojenjem u Švedskoj gdje se pravio Volvo C70.

I pored svega, Pininfarina je obavezna da nastavi svoj posao na putničkim automobilima do kraja sadašnjih ugovora koji ističu 2011. godine. Ako se do tada nešto drastično ne promeni, to će biti to kraj velike kompanije koja je obeležila celu jednu epohu istorije autoindustrije.

Izvor : Pungas.com

Foto : Pininfarinačitanja : 1299Komentari