home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Nemački auto-gigant "Dajmler" definitivno je odustao je od kupovine švedske kompanije "Volvo automobili" od njene matične korporacije, američkog "Forda", objavio je nemački nedeljnik "Špigl" u najnovijem broju.

"Špigl" tvrdi da su sve manje šanse da i "Dajmlerov" veliki domaći rival BMW preuzme "Volvo", ostavljajući tako posrnulom "Fordu" malo nade da će uopšte naći kupca. Kao jedan od mogućih kupaca ranije je najavljivana kineska kompanija "Čangan".

"Ford" je početkom prošlog meseca najavio da razmatra stratešku opciju za "Volvo", kao "odgovor na značajan pad u globalnoj auto-indsutriji", posebno u poslednja tri meseca, i sve veću privrednu nestabilnost u svetu.

Prema "Špiglu", "Dajmler" je odustao od kupovine "Volvoa" zbog toga što teško može da "uklopi" njegovo poslovanje s vlastitom prestižnom filijalom "Mercedes", za šta bi bila potrebna značajnija ulaganja.

"Ford" je kupio "Volvo automobile" 1999. godine od "Volvo grupacije", u okviru koje sada uspešno posluje samostalno odeljenje za proizvodnju kamiona.

"Volvo automobili", koji planira ukidanje na hiljade radnih mesta, uglavnom u Švedskoj, prodao je 2000. godine rekordnih 422.100 jedinica, prema podacima "Forda".

Predsednik "Volvo grupacije" Fin Jonson nedavno je izjavio finansijskom dnevniku "Dagens industri" da njegova kompanija nije zainteresovana za ponovnu kupovinu "Volvo automobila", a švedska vlada je odbacila mogućnost da pruži "ruku spasa." 

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Volvočitanja : 880Komentari