home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Najveća svetska autokompanija, "Tojota", saopštila je da će obustaviti proizvodnju u svim svojim fabrikama u Japanu tokom ukupno 11 dana u februaru i martu, kako bi smanjila zalihe neprodatih vozila u vreme pada tražnje.

Japanska "Tojota" je na američkom, svom najvećem tržištu, prošlog meseca zabeležila pad prodaje od 37 odsto, najveći u proteklih četvrt veka, ostvarivši lošiji rezultat od posrnulih američkih konkurenata, "Dženeral motorsa" i "Forda", preneo je Rojters.

"Tojota" je ranije već najavila trodnevni prekid proizvodnje u svojih 12 postrojenja u Japanu ovog meseca - u četiri fabrike za montažu vozila i osam za proizvodnju motora i delova.

Tako duga i sveobuhvatna obustava domaće proizvodnje je bez presedana. Kompanija "Tojota" je poslednji put 1993. zaustavila proizvodnju na jedan dan usled toga što je jačanje jena naštetilo prodaji.

Taj japanski proizvodjač automobila je pre dve nedelje upozorio da će objaviti prvi godišnji operativni gubitak u 2008, kao posledicu velikog pada prodaje i jačanja jena, i saopštio da će od januara proizvodnju prilagoditi potrebama.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Toyotačitanja : 781Komentari