home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Naš Punto i za Evropu

9 Jan 2009 - 07:13 Vesti Link

Preuzeto sa : Novosti.rs

“Fijatovi” stručnjaci privode kraju homologizaciju “punta”, kako bi ovaj model, koji se proizvodi u kragujevačkoj fabrici automobila kao model “zastava 10”, za dva meseca mogao da se izvozi na tržište EU - saznaju “Novosti”.

O ovome će “Fijatovi” menadžeri razgovarati sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i čelnicima grupe “Zastava vozila”, na sastanku koji će najverovatnije biti održan 15. januara. Na tom skupu će biti predočen i plan rada za ovu godinu. Očekuje se da “Fijatovi” menadžeri saopšte i koji će se model (i da li će se) proizvoditi u međufazi - do proizvodnje novog modela A klase.
Prilikom nedavne posete Kragujevcu, potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić je saopštio da će od “Fijata” tražiti da se, pored “punta”, do proizvodnje novog modela A klase, proizvodi još jedan automobil, kako bi se odmah uposlili svi preostali radnici. Predloženo je da to bude neki model iz porodice “topolino”. Italijanski stručnjaci, koji borave u Srbiji, saopštili su, pak, da tako brzo može da se organizuje proizvodnja samo “grande punta”, zbog sličnosti sa modelom koji se već proizvodi u Kragujevcu.
Prema rečima Zorana Radojevića, generalnog direktora Grupe “Zastava vozila”, zasada postoje samo okvirni planovi za proizvodnju u ovoj godini. Precizniji detalji se očekuju krajem sledeće nedelje.
Valja reći da su torinski stručnjaci od kolega iz “Zastave” preuzeli obavezu da ubrzano završe homologizaciju za “zastavu 10”, koji će se ubuduće proizvoditi pod starim nazivom “punto”, kako bi se krenulo sa već ugovorenim izvozom ovog modela za Bugarsku, Rumuniju, BiH i Hrvatsku. Zbog toga, u “Zastavi” očekuju da će proizvodnja “punta” umesto planiranih 10.000 biti uvećana na 30.000. Proizvodnja drugog modela, kažu u kragujevačkoj fabrici, ne bi mogla da počne pre maja.

ANKETA
Predstavnicima sindikata “Zastave” u četvrtak je u Vladi Srbije potvrđeno da će anketiranje radnika fabrike automobila za prelazak u društvo “Fijat automobili Srbija” početi 12. januara.
Na sastanku se razgovaralo i o dinamici isplate plata zaposlenima u fabrici automobila. Sindikalcima je obećano da će akontaciju za decembar dobiti u predviđenom roku.

SREĐIVANJE FABRIKE
Bez obzira na detalje plana, koje će saopštiti menadžeri iz Torina, ugovorene obaveze “Fijatove” fabrike i nekoliko ovdašnjih građevinskih preduzeća su da se već u drugoj polovini ovog meseca nastavi sa izmeštanjem i skladištenjem stare opreme. Tako bi se stvorili uslovi da se već početkom aprila montira prva sitnija oprema, a krajem maja i nove montažne linije za novu fabriku. Sa tih linija bi krajem ove i početkom naredne godine trebalo da silazi 200.000 automobila.

Autor : M. Đošovićčitanja : 1027Komentari