home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Posrnuli južnokorejski proizvođač automobila Ssangyong zatražio je sudsku zaštitu od kreditora kako bi izbegao bankrot i dobio na vremenu za restrukturisanje kompanije i ponovo počeo da posluje sa profitom.

Ssangyong je objavio da je to bio "neizbežan izbor" kako bi se kompanija uhvatila u koštac sa nelikvidnošću i nestašicom svežeg novca za tekuće poslovanje. Zaštita od poverilaca u jednom periodu omogućiće kompaniji da se stabilizuje i da se transformiše kako bi ponovo obezbedila rast, objavile su novinske agencije.
Južnokorejski peti veliki proizvođač kola objavio je da je odluka doneta u četvrtak na sastanku odbora direktora u Šangaju, u Kini, matične kompanije Ssangyonga, Šangajske automobilske industrije (SAIC).
SAIC je preuzeo Ssangyong 2004. godine i drži 51,33 odsto južnokorejske kompanije.
Ssangyong je nešto manji po kapacitetima od domaćih rivala Hyundaija i Kije, a njegova loša sudbina je u direktnoj vezi sa krizom autoindustrije u svetu izazvanom padom prodaje i finansijskim problemima.
Uprava Ssangyonga preduzela je i druge mere štednje kako bi se izbegao bankrot, od smanjivanja broja zaposlenih, zamrzavanja plata do privremene suspenzije socijalnih davanja.
Kompanija zapošljava 7.100 radnika i ima godišnje kapacitete za izradu 200.000 vozila.
Za devet meseci minule godine Ssangyong je zabeležio gubitak od 74,1 miliona dolara zbog pada potražnje za sportsko-terenskim vozilima, glavnim proizvodom kompanije.
Zbog loših poslovnih rezultata ostavku je danas podneo izvršni direktor kompanije Džong Hai Tao, prenele su agencije.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Ssangyongčitanja : 686Komentari