home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanski proizvođač automobila "Nisan" najavio je da će ukinuti 1.200 radnih mesta u Britaniji, zbog pada prodaje izazvane globalnim ekonomskim usporavanjem, što predstavlja još jedan udarac za tu zemlju koja se nalazi u recesiji.

Posao će izgubiti oko četvrtina zaposlenih u "Nisanovoj" fabrici na severoistoku Engleske, u kojoj je zaposleno oko 5.000 radnika, što tu japansku automobilsku industriju svrstava među najveće poslodavace u tom regionu.
"Kao i svi proizvođači, fabrika u Sanderlendu sada radi u vanrednim okolnostima, koje ne zavise od nas," ocenio je potpredsednik "Nisana" za Evropu Trevor Man.
Sindikat fabrike, koja je u Engleskoj počela da radi 1986. godine, ocenio je da je reč o "poražavajućoj vesti za radnike i njihove porodice" i da otpuštanje velikog broja zaposlenih najbolje pokazuje u kakvim se ozbiljnim privrednim teškoćama nalazi Britanija.
"Nisan" je lane u Britaniji prodao više od 66.000 novih kola, što je 0,14 odsto manje nego u 2007, pri čemu je njegova prodaja u decembru pala čak za 26,68 odsto, u odnosu na isti mesec prethodne godine.
Ukupna prodaja automobila u Britaniji smanjena je 21,2 odsto prošlog meseca u odnosu na decembar 2007. Odluka o otkazima objavljena je u četvrtak, istovremeno kada je "Nisan" u Japanu predstavio svoj novi sportski automobil, čija je cena oko 107.000 funti.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Nissančitanja : 836Komentari