home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Češka fabrika automobila "Škoda Auto" prestala je sa proizvodnjom svojih vozila u fabrici u Sarajevu, a "Hjundai", koji je tek primio radnike u svoju novu fabriku na zapadu Češke - već ih otpušta.

Razlog za prestanak rada fabrike u Sarajevu je to što su  početkom godine u Bosni prestale da važe povlastice za vozila montirana na njenoj teritoriji, preneli su češki mediji.

"Škode" su u bosanskoj fabrici koncerna "Folksvagen" (Volkswagen) počele da se sklapaju 1998. godine, a godišnja proizvodnja je bila 2.500 vozila.

Pored tri fabrike u Češkoj, "škode" se sklapaju i u Ukrajini, Kazahstanu, Indiji, Rusiji, Kini i susednoj Slovačkoj. U stranim fabrikama 2007. godine je proizvedeno 78.527 vozila, godinu dana ranije bezmalo 50.000, dok podaci za prošlu godinu još nisu objavljeni.

Letos, pre početka globalne ekonomske krize, fabrika je objavila da će ove godine u svojim fabrikama u inostranstvu proizvesti 172.000 vozila.

Mnogi planovi će, međutim, morati da budu prilagođeni novonastaloj situaciji pa je tako i južnokorejska kompanija "Hjundai" (Hyundai) već počela da otpušta prve radnike, nepuna dva meseca posle svečanog početka proizvodnje u njenoj najmodernijoj fabrici u Evropi, u češkom mestu Nošovice. Još sredinom nedelje, rukovodstvo je saopštilo da će ograničiti proizvodnju zbog nedostatka narudžbina, ali da ne planira otpuštanja.

Međutim, kako je objavljeno na sajtu Aktualnje.cz, sledeće sedmice će fabriku napustiti oko sto pripravnika koji su na probnom radu i nemaju pravo ni na kakvu otpremninu.

Prema rečima portparola fabrike, od 2.000 radnika, koliko je zaposleno u Nošovicama, radna mesta napušta oko 60 ljudi mesečno. Od toga polovina sama da otkaz jer im, na primer, ne odgovara  radno vreme, ostali dobiju otkaz jer ne ispunjavaju zahteve rukovodstva.

"Hjundai" je zvanično potvrdio da će, zbog ekonomske krize, tokom januara ograničiti proizvodnju na četiri dana u nedelji. Firma će takođe zaustaviti prijem novih radnika i odložiti uvođenje druge smene.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Škoda, Hyundaičitanja : 1482Komentari