home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Zaposleni u automobilskoj kompaniji Dačia-Reno su protestovali u gradu Mioveni zahtevajući da se ne prekida proizvodnja i da se sačuvaju radna mesta.

Sindikati su organizovali miting zbog odluke kompanije Dačia-Reno da ponovo zaustavi proizvodnju od 26. januara do 8. februara. Proizvodnja je bila obnovljena 12. januara posle jednomesečnog prekida, a zaposleni su za to vreme dobili 85 odsto plate.

Sindikalci traže uvođenje visoke ekološke takse za registraciju polovnih automobila čiji uvoz vide kao uzrok smanjenja potražnje novih zbog čega se proizvodnja prekida, a radna mesta su nesigurna.

Posle protestnog mitinga, na kojem su učestvovali i predstavnici zaposlenih u kompaniji Ford iz Krajove, sindikalci će razgovarati sa rukovodstvom kompanije.

Kompanija Dačia-Reno zaustavlja periodično proizvodnju zbog drastičnog pada potražnje automobila na svim tržištima gde je prisutan Reno. Prošle godine u Rumuniju je uvezeno 310.000 polovnih automobila što je 150 odsto više nego 2007. godine.

Prodaja automobila Dačia u Rumuniji je decembra opala 54,7 odsto, a cele 2008. godine za 16,7 odsto. Zato je ovogodišnja proizvodnja već smanjena za oko 20 odsto, sa 1.360 automobila dnevno na 1.085 vozila.

Autor : Beta.co.yu

Foto : Daciačitanja : 941Komentari