home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Jedan od najvećih američkih proizvođača automobila „Krajsler”, suočen sa ogromnim padom prodaje i gubicima usled ekonomske krize, namerava da proda najvažnije poslove i robnu marku "Džip" francusko-japanskoj kompaniji „Reno-Nisan”, prenele su agencije pozivajući se na izvore bliske pregovaračima.

Francuska kompanija „Reno” demantovala je da su takvi pregovori u toku. Eventualni dogovor mogao bi da označi kraj „Krajslera” kao nezavisne kompanije, ocenjuju analitičari.

„Reno-Nisan” i „Krajsler”, koji se nalazi u vlasništvu privatnog investicionog fonda „Serberus”, pregovarali su prošle godine o prodaji svih ili jednog broja poslova američke firme. Ti pregovori su održani pre nego što je vlada u Vašingtonu odlučila da pruži finansijsku pomoć „Krajsleru” i „Dženeral motorsu” u decembru 2008. godine.

„Krajsler” se nalazi pod pritiskom da hitno obavi temeljito restrukturiranje kompanije pošto je dobio pomoć u kreditima od američke vlade, u iznosu od četiri milijarde dolara.

„Reno” istovremeno pokušava da razjasni da li će ugovor o preuzimanju dela „Krajslerovih” poslova pogoršati njegov pristup fondovima američke vlade, ali je zvanični predstavnik francuske kompanije demantovao da pregovori teku.

Izvor : Borba.rs čitanja : 839Komentari