home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Sprovođenje ugovora sa "Fijatom" biće usporeno zbog svetske ekonomske krize, ali će fabrika automobila u Kragujevcu raditi, izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Samostalni sindikat "Zastava automobila" zatražio je ranije danas sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

"Sigurno je da će investicija biti realizovana, ljudi će imati posao u Kragujevcu i naravno sve će ići sporije nego što smo i mi i Fijat želeli, ali na to nismo uticali ni mi ni oni, nego svetska finansijska kriza", kazao je Dinkić na ekonomskoj konferenciji Juromani o srednjoj i istočnoj Evropi.

On je najavio da će u narednih nekoliko sedmica biti izrađen biznis plan za ovu godinu, kojim će biti definisana dinamika uplata i realizacija investicije "Fijata" i "Zastave". Prema Dinkićevim rečima, automobili će se u Kragujevcu sigurno proizvoditi, ali dinamika proizvodnje i količine nisu izvesne zbog pada tražnje za automobilima.
"To će zavisiti od zahteva tržišta, jer je interes "Fijata" da proizvodi za tržište, a ne za zalihe", kazao je Dinkić i dodao da će fabrika u Kragujevcu u narednih 12 meseci biti u potpunosti rekonstruisana i spremna za proizvodnju novog "Fijatovog" modela.
"A mi počinjemo proizvodnju punta odmah, jer to nije povezano sa projektom lansiranja novog modela automobila", kazao je Dinkić.
"Fijat" Srbija bi trebalo da preuzme imovinu i radnike kragujevačke fabrike automobila "Zastava" do 15. aprila i proizvodi "Fijatova" vozila.

Sindikat "Zastava automobila" traži razgovor sa Tadićem

Samostalni sindikat "Zastava automobila" zatražio je danas sastanak sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, povodom mogućnosti da "Fijat" odloži investiranje u tu fabriku. U saopštenju tog sindikata se navodi da su zaposleni u "Zastava automobilima" do sada dobijali uveravanja da realizacija ugovora sa "Fijatom" teče po planu, i da su neprijatno iznenađeni najavama da bi primena ugovora mogla biti odložena.
Samostalni sindikat "Zastava automobila" ističe da je zadovoljan zbog toga što "Fijat" ne odustaje od ulaganja u Kragujevac, ali da je, ukoliko će realizacija ugovora sa italijanskim proizvođačem automobila biti odložena, neophodno započeti alternativne poslove kako bi kragujevačka fabrika i njeni kooperanti izdržali do trenutka primene ugovora. 

Autor : Beta.co.yu i Tanjug.co.yučitanja : 774Komentari

Nema Srbiji hleba, bez motike!

Autor Mica 20 Jan 2009, 17:55

Lepo se kaže "use u svoje kljuse"...

Još kad samo pomislim da su ovom Fiat pričom za naivne dobili izbore, objavljivaljući je na sva usta samo nekoliko dana pred iste... eh, politika...

Autor Miki 20 Jan 2009, 20:18

ZUTI SU DOBILI IZBORE ZBOG FIJATA, A VIDI SADA NEMAMO YUGA I OSTALE NASE PROIZVODE.STVARNO SRAMOTA.

Autor S 21 Jan 2009, 08:26

a FIAT je proletos pobedio na srpskim parlamentarnim izborima :))

Autor Zlobnica 21 Jan 2009, 15:51

lipši mago do zelene trave. pozdrav

Autor mandrak72 21 Jan 2009, 16:11

Ako, bar su izbacili Yuga iz proizvodnje i vise ne moramo da dajemo Zastavi gomilu para.

Autor dzigi 22 Jan 2009, 13:59