home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Generalni direktor "Fijat automobili Srbija" potvrdio da će proizvodnja "fijat punta" početi u martu, kako je planirano. Sindikat ipak zabrinut zbog mogućeg odlaganja primene ugovora.

Generalni direktor preduzeća "Fijat automobili Srbija" Đovani de Filipis potvrdio je za RTS da će proizvodnja automobila "fijat punto" početi u martu, kao što je i bilo najavljeno.

Međutim, zbog svetske finansijske krize, realizacija dela dugoročnih investicija biće nešto usporenija, rekao je De Filipis na skupu koji se u Rimu održava povodom 130 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije.

Proizvodnja automobila u Srbiji je deo globalnog plana jer treba da pokrije balkansko i rusko tržište, precizirao je De Filipis.

O ulaganjima u Srbiju govorili su i ministar za trgovinu Slobodan Milosavljević i italijanski državni sekretar za spoljnu trgovinu Adolfo Urso.

"Zahvaljujući velikom projektu "Fijata", ali i italijanskim kooperativnim firmama koje će u sledećem broju dolaziti u Srbiju očekujemo značajno povećanje spoljnotrgovinske razmene dve zemlje koje je i sada na visokom nivou, zaključio je Urso.

A da "Fijat" ozbiljno misli i zaokružuje svoje prisustvo u Srbiji potvrđuje i podatak da će do kraja februara u Beogradu otvoriti svoj Pres centar.

I gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović tvrdi da "Fijat" nije odustao od ulaganja u "Zastavu".

Stevanović smatra da nije isključeno da se odloži početak proizvodnje novog modela "fijata". Najavio je da će rukovodstvo "Zastave" i sindikati o tome razgovarati u petak.

Sindikat zabrinut

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava automobila Zoran Mihajlović ocenio je ranije danas da bi odlaganje primene ugovora sa Fijatom bilo veoma ozbiljan problem za tu fabriku i 133 kooperentske firme.

Mihajlović je agenciji Beta rekao da sindikat i menadžment "Zastave" očekuju od najviših funkcionera i stručnog tima objašnjenje o tome šta "Fijat" namerava da radi u Srbiji ove godine, kao i jasne instrukcije kako da se prevaziđu problemi.

"Sindikat je od gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića dobio uveravanja da će u ponedeljak, 26. januara biti održan sastanak sa predstavnicim Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja", rekao je Mihajlović.

Prema saznanjima sindikata, postoji objektivna mogućnost da se obnovi proizvodnja juga, u roku od mesec dana, kao i proizvodnja lotova za Egipat.

"U igri je i proizvodnja vozila opel astra klasik, ali pod uslovom da se odustane od smanjenja carina sa 20 na 10 odsto", rekao je Mihajlović.

Ipak, savetnik u Agenciji za privatizaciju Srbije Aleksandar Ljubić kaže da će svi elementi ugovora Srbije i "Fijata" biti realizovani u predviđenim rokovima i da odlaganja proizvodnje "Punta" neće biti.

Izvor : rts.rsčitanja : 1260Komentari

Sve mi je ovo jako nestvarno da pod ovako povoljnim uslovima kreditiranja dodjem do novog vozila. Ucestvovao bih sa 20% u kupovini kako bih dao doprinos prikljupljanja novcanih sredstava u proizvodnji a samim tim i kraci rok isplate kredita i manje rate. Medjutim spominje se u programu vlade, u zavisnosti od krize, i smanjenje penzija, što bi se odrazilo i na smanjenje kucnog budžeta. Nadam se da do tota nece doci a da cu ja jednog dana doci do "domaceg" vozila koje mi je i bilo prvo vozilo pre 36 godina.

Autor djera 02 Feb 2009, 19:28

Da li neko zna kada će biti pušteni u prodaju novoproizvedeni Punto automobili?

Autor srdjane 25 Maj 2009, 09:18