home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Automobilska kompanija Dačia-Reno ponovo je prekinula proizvodnju na dve sedmice zbog stalnog opadanja potražnje na automobilskom tržištu, prenosi novinska agencija Mediafaks.

Dačia-Reno je već ranije obustavila proizvodnju od 11. decembra do 12. januara, obnovila je do 26. januara da bi je sada ponovo zaustavila do 9. februara. Planirani su novi prekidi u proizvodnji i tokom februara i marta meseca, zavisno od nivoa potražnje automobila.

Tokom prekida proizvodnje, oko 10.000 zaposlenih je na prinudnom odmoru sa 85 odsto od plate, dok će 300 zaposlenih čiji ugovor ističe krajem januara biti otpušteno.

Prodaja automobila Dačia u Rumuniji je pala u decembru za 54,7 odsto, dok se za celu 2008. godinu smanjila za 16,7 odsto.

Proizvođači automobila u Rumuniji ocenjuju da se potražnja smanjila i zbog značajnog porasta broja polovnih automobila i traže od rumunske vlade da preduzme mere kako bi se smanjio uvoz automobila te kategorije.

Prošle godine u Rumuniju je uvezeno 310.000 polovnih automobila što je 150 odsto više nego 2007. godine.

Vlada premijera Emila Boka predviđa da iz budžeta za 2009. godinu izdvoji 1,8 milijarde leja (425 miliona evra) za stimulisanje autoindustrije.

Predsednik Trajan Basesku je nedavno izjavio na sastanku sa predsednikom Ford Europa Džonom Flemingom da će Rumunija, u kontekstu ekomonske krize, podržavati autoindustriju, oslanjajući se i na zaključke Evropskog saveta održanog u decembru 2008.

Autor : Beta.co.yu

Foto : Dacia čitanja : 2517Komentari